Gedroogd fruit

Gedroogd fruit is fruit waarbij het vocht in de vrucht is verwijderd/verdampt. Hierdoor blijft een ietwat taaiere, drogere en rimpelige vrucht over. Dit smaakt zoet, en wordt vaak als snack geconsumeerd, of verwerkt in overige gerechten. Dit drogen gebeurt met ovens, drogers of andere dehydratatietoestellen. De bekendste varianten zijn rozijnen (verkregen na het drogen van druiven), gedroogde vijgen, pruimen, abrikozen en dadels. Gedroogd fruit kent zijn herkomst uit landen rondom de middellandse zee (zoals Tunesië en Turkije), maar worden overal ter wereld gegeten.Er zijn wel wat voor en nadelen wat betreft gedroogd fruit en het consumeren hiervan. Bij het droogproces gaat de vitamine C in het fruit verloren, en kunnen sommige overige vitamines iets in verhouding verminderen. Wel blijven er genoeg (overige) vitamines in de vrucht aanwezig waaronder vitamine B1 en B6. Ook bevat het nog veel vezels. Dit werkt positief voor hart- en vaatziektes, verzadiging en bloedsuikerspiegel en de stoelgang. Gedroogd fruit kan ook een gunstig effect hebben op het cholesterolgehalte. De antioxidanten in de vrucht beschermen de HDL-cholesterol (de goede cholesterol) en werken ontstekingsremmend.Het nadeel van het gedroogde fruit zijn de suikers. De fruitsuikers (koolhydraten/calorieën) blijven aanwezig waardoor de kans op een hogere calorie inname bestaat. Tevens worden tijdens het droogproces vaak extra suikers toegevoegd aan de gedroogde vrucht (dus extra koolhydraten en calorieën). Dit, om zo de zoete smaak te kunnen behouden of versterken (echter gebeurt dit niet bij elk product). Dit kan gewichtstoename tot gevolg hebben, indien er teveel van wordt gegeten en/of de dagelijkse energiebalans te hoog is. Uiteraard is het gedroogde fruit nog heerlijk zoet van smaak, zonder vieze handen te krijgen te eten, en gewoon heel lekker. Doordat bovengenoemde vitamines, mineralen en vezels nog in het zoete fruit zitten, is het een betere keuze dan snoep (of overige junkfood). Wel is het net zo lekker, en heeft het extra positieve gezondheidsvoordelen. Uiteraard, mits het met mate wordt geconsumeerd.
Reactie plaatsen