Kokosvet/-olie

Kokosolie is een vorm van vet dat wordt gewonnen uit kokosnoten. Kokosnoten worden opengebroken en het vlees in de noten wordt in de zon te drogen gelegd. Vanuit dit witte vruchtvlees wordt de olie verder gewonnen. Het vlees wordt op een lage temperatuur verhit en geperst waardoor de olie vrijkomt. Het verschil tussen kokosolie en -vet ligt hem in het smeltpunt. Onder de 25 graden Celsius stolt het product en is het zichtbaar als een witte, (semi) harde massa. Dit is het kokosvet. Boven de 25 graden zal het product vloeibaar worden waarbij je van een olie spreekt. Kokosolie is plantaardig, en bevat van alle soorten oliën en vetten de meeste verzadigde vetzuren. Hierdoor is deze vetsoort stabiel te noemen. Ook bevat het middellange keten zoals laurinezuur, myristinezuur en palmitinezuur. Middellange ketens kunnen echter makkelijker door ons lichaam worden opgenomen. Ze worden snel verteerd door onze darmen, waarna deze ketens worden omgezet als energie en vrij snel in onze bloedbaan terechtkomen (klaar voor gebruik). De positieve voedingswaarden van kokosolie blijven in stand bij het verhitten van het product. Overige (plantaardige) oliën kunnen de voedingswaarden verliezen bij verhitting, en/of gaan oxideren. Dit maakt de kokosolie dan ook een perfect product om in te bakken en braden. Kokosolie bevat namelijk vele bestanddelen welke positief zijn voor onze darmflora. Deze bestanddelen werken tegen bacteriën, schimmels, virussen, etc. Ook bevat het (onder andere) magnesium, antioxidanten en houdt het onze bloedsuikerspiegel op peil. Dit maakt kokosolie dan ook een gezonde toevoeging in ons dagelijkse voedingspatroon. Naast het consumeren van kokosolie, kan het nog voor vele andere doeleinden worden gebruikt. Het dient zich bijvoorbeeld perfect als bodylotion, handcrème, of conditioner voor glanzend en gevoed haar. Van belang is wel dat men kokosolie kiest welke zonder chemische toevoegingen en/of bewerkingen is geproduceerd. De biologische en (extra) vierge variant is hierin vaak de beste keuze met de meeste positieve voedingswaarden.
Reactie plaatsen