Koolhydraten

Koolhydraten (sachariden) zijn een van de macronutriënten (naast eiwitten en vetten) in onze dagelijkse voeding, en geeft ons energie. 1 gram koolhydraten levert 4 calorieën (aan energie). In bijna elk voedingsmiddel zijn koolhydraten terug te vinden, in de vorm van suikers, vezels en zetmeel. De energie die koolhydraten leveren (suikers/glucose) zijn voor alle processen in ons lichaam van belang. Onze spieren, cellen, organen, etc. hebben allemaal energie nodig om goed te blijven functioneren. Een bepaalde dosis aan koolhydraten is op dagelijkse basis dan ook meer dan nodig om alles in werking te houden.Koolhydraten zijn onder te verdelen in langzame en snelle koolhydraten. De langzame koolhydraten zijn over het algemeen beter om onze bloedsuikerspiegel stabiel te houden en niet al te snel te laten stijgen en dalen. Als ons lichaam koolhydraten binnenkrijgt, komen deze in het bloed terecht waarna de gevormde glucose als energie wordt getransporteerd. De langzame koolhydraten laten deze stijging minimaal zijn en worden langzamer verteerd. Je kan dus langer ‘teren’ op deze energie en de langzamere afgifte hiervan. Langzame koolhydraten bestaan uit lange ketens van moleculen, welke onze spijsvertering opdeelt in kleine stukken, en ten slotte in losse moleculen van glucose die in onze bloedbaan belanden. Hoe langer de ketens, hoe langer het voor onze spijsvertering duurt om deze om te zetten in energie. Hier hebben wij dus aanzienlijk langer profijt van, en het werkt positief op onze bloedsuikerspiegel (er ontstaat geen snelle stoot aan energie welke weer snel wegebt). Langzame koolhydraten kun je met name vinden in volkoren producten waaronder zilvervliesrijst, volkorenbrood, groenten, peulvruchten en haver. Naast dat deze vorm van koolhydraten beter zijn voor de bloedsuikerspiegel, bevatten zij veel meer positieve voedingsstoffen, vitamines en mineralen dan de etenswaren met snelle koolhydraten.De snelle koolhydraten worden sneller opgenomen in het bloed. Zij bestaan uit kortere ketens aan moleculen waardoor zij snel om te zetten zijn in de losse glucosemoleculen. Hierdoor ontstaan snelle pieken en dalen in onze bloedsuikerspiegel. Door dit proces heb je even een korte stoot aan energie, maar daarna komt de ‘crash’. Hierna voel je je vaak lusteloos en moe. Snelle koolhydraten kunnen bijvoorbeeld wel functioneel zijn als men zich flauw voelt worden (tijdens een training). De snelle koolhydraten zijn te vinden in producten die over het algemeen als ‘minder gezond’ worden beschouwd. Hierbij kun je denken aan suikerrijke producten (ijs, koek en snoep), maar ook aan aardappelen, witte rijst, witbrood en witte pasta.
Reactie plaatsen