Margarine

Margarine is van oorsprong een vervangend product voor boter. In de tijd van Napoleon was er een vorm van boter nodig welke mee kon worden genomen tijdens veldtochten. Het was hierbij belangrijk dat het product niet snel zou bederven. Margarine werd hierdoor als alternatief uitgevonden. In plaats van de dierlijke zuivel (bij het maken van roomboter), wordt er plantaardige olie als basis gebruikt. Dit maakt margarine een plantaardig product. Deze oliën kunnen (een mix van) bijvoorbeeld zonnebloemolie, lijnzaadolie en/of koolzaadolie zijn. Om de margarine smeerbaar te maken wordt er vaak een kleine hoeveelheid palmolie gebruikt, om zo de perfecte consistentie te krijgen. Ten slotte wordt er nog wat water aan het product toegevoegd. Gemiddeld gezien bevat margarine een vetpercentage van 80%. Margarine is geschikt om in te bakken- en braden, of om te gebruiken als smeersel op bijvoorbeeld de boterham. De plantaardige oliën die gebruikt worden als basis, bevatten de benodigde meervoudig onverzadigde vetzuren omega 3 en 6. Dit maakt margarine een bron van gezonde vetzuren. De benodigde vetten hebben invloed op het cholesterolgehalte (het verlagen van de slechte LDL- en verhogen van de goede HDL-cholesterol) en beperken hierbij risico’s op hart- en vaatziekten. Tevens bevat margarine de vitamines A, D en E (de hoogte hiervan is afhankelijk van de oliën die worden gebruikt in het product). De hoeveelheid vet en water in het product kan verschillen. De ‘light’ variant van margarine, heet halvarine. Deze bevat minder vet, en meer water dan margarine. Halvarine heeft een vetpercentage van ongeveer 40%. Omdat deze verhoudingen moeilijker met elkaar mengen, wordt er bij het produceren van halvarine daarom een emulgator toegevoegd om de boterachtige structuur toch te kunnen verkrijgen.
Reactie plaatsen