Olijfolie

Olijfolie is een plantaardige olie, verkregen uit de persing van olijven (de vrucht van de olijfboom). Deze olie heeft een geel/groene kleur, en elke olijfboom geeft haar eigen specifieke olie en kleur af. Olijfolie kan worden verwarmd en gebruikt als bak- en braadproduct bij de bereiding van voedsel. Ook kan het koud over een salade of tapenade worden gedaan waarbij de smaak goed tot zijn recht komt. De olie kan onderling sterk verschillen in smaken en bijbehorende vormen van persing. Over het algemeen heeft de extra vierge olijfolie de meest uitgesproken smaak en is bij uitstek geschikt om koud te gebruiken. Olijfolie heeft vele positieve gezondheidsaspecten. Doordat het enkelvoudig onverzadigde vetzuren bevat (oliezuur, of omega 9) beschermt het onder andere onze lichaamscellen. Onverzadigde vetzuren verlagen het (slechte LDL) cholesterolgehalte waardoor de risico’s op hart- en vaatziekten worden beperkt. Oliezuur dient dan ook een dagelijks onderdeel van ons dieet te vormen. De olie biedt ook vele voordelen voor onze huid, haren en zelfs een brandstof voor verlichting. Een zeer veelzijdig product dus.
Reactie plaatsen