Semi-essentiële aminozuren

Er is een totaliteit van 22 aminozuren, waarvan er 9 essentiële zijn, 3 semi-essentiële, en 10 aminozuren zijn niet-essentieel. Deze niet-essentiële aminozuren hoeven wij niet extra in te nemen, gezien ons lichaam deze kan opbouwen uit de 9 geconsumeerde essentiële aminozuren in ons systeem. Dit proces gebeurt in de lever. (Essentiele) aminozuren zijn terug te vinden in voeding. Door het consumeren hiervan, kunnen wij aan de benodigde stoffen komen. Met name eiwitrijke producten bevatten deze aminozuren (zowel dierlijk als plantaardig). Indien een gezond en gevarieerd voedingspatroon wordt aangehouden, zijn deze aminozuren in het dagelijkse dieet voldoende aanwezig. Ook kan men voedingssupplementen gebruiken als aanvulling op het dagelijkse dieet, of waarbij de extra aminozuren nodig zijn. Semi-essentiële aminozuren zijn de volgende stoffen: Arginine, Cysteïne en Tyrosine. Niet essentiële aminozuren kunnen in sommige omstandigheden toch als ‘essentieel’ nodig zijn. Hierdoor worden deze geclassificeerd als semi-essentieel. Het lichaam heeft hierbij extra behoefte aan deze stof, gezien de aanmaak en hoeveelheid even niet voldoende in verhouding met de vraag. De omstandigheden waarbij deze met name extra benodigd kunnen zijn, zijn bijvoorbeeld een groeispurt bij kinderen, herstel na een operatie, ernstige ziekten, voor ouderen, of het beoefenen van lichamelijk zware sporten of werkzaamheden. Ten eerste de stof Arginine. Deze stof kan van belang zijn bij vruchtbaarheidsproblemen, sporters, wondgenezing en een hoge bloeddruk. Arginine kan worden gevonden in onder andere vlees, vis en gevogelte, eieren, noten en zaden, soja en avocado. Cysteïne is met name essentieel voor kinderen. Ook hebben onze haren baat bij deze stof, dient het als een antioxidant en zou het hartproblemen kunnen voorkomen. De stof is terug te vinden in onder andere zuivelproducten, broccoli, havermout en knoflook. Ten slotte Tyrosine. Mensen met depressieve klachten, schildklier-, bijnier- of leververstoringen kunnen veel baat hebben bij deze stof. Haring, vlees, avocado’s en kikkererwten bevatten Tyrosine en kunnen worden geconsumeerd.
Reactie plaatsen