5 tips om zo min mogelijk aan te komen tijdens je vakantie
Het lijkt wel of het gros van de mensen het geaccepteerd heeft: vakantiekilo’s. Met vakantiekilo’s an sich is niets mis, tenzij ze niet gewenst zijn. Met name in de maanden ervoor gaat iedereen nog even snel op dieet om een paar kilootjes te verliezen, want ja hè, je wilt er in zwemkleding toch op je best bijlopen, om deze er tijdens de vakantie (plus een paar meer) weer aan te komen. Voor de mensen die liever geen, of zo min mogelijk, vakantiekilo’s aan willen komen deel ik in dit artikel 5 tips die er voor gaan zorgen dat je zo min mogelijk aankomt tijdens je vakantie, zonder dat je je er erg druk over hoeft te maken.
In mijn optiek ligt de sleutel voor zo min mogelijk aankomen tijdens je vakantie in het handelen binnen richtlijnen, deze tips gaan daar dan ook over.
Vakantietip 1: Eet zo onbewerkt mogelijk
Of je nu bewerkte of onbewerkte voeding eet maakt calorietechnisch niets uit of je wel of niet afvalt, maar het feit ligt wel dat onbewerkte voeding over het algemeen minder calorieën bevat. Als je primair onbewerkte voeding eet zul je dus automatisch minder calorieën binnenkrijgen, wat bijdraagt aan het zo min mogelijk aankomen tijdens je vakantie. Daarnaast vult en verzadigt onbewerkte voeding ook een stuk beter, waardoor je minder geneigd bent om (weer) meer te eten.
Vakantietip 2: Houd je routine zoveel mogelijk in stand
Als je m’n artikelen hebt gelezen weet je dat ik niet zo’n fan ben van het woord ‘dieet’, meer van het woord ‘voedingspatroon’. Ik verbaas me nog wel eens over de snelheid waarmee mensen hun voedingspatroon overboord werpen wanneer ze op vakantie gaan. Van de één op de andere dag gaan we maar alles qua voeding helemaal anders doen. Ok, je hoeft niet alles precies hetzelfde te doen, maar houd het zo constant mogelijk. Als het goed is geeft je voedingspatroon je over het algemeen niet dusdanig veel stress (anders moet je snel hier wat aan gaan doen) dat je het op vakantie ook niet makkelijk op deze manier zou kunnen volhouden. Als je voor je vakantie altijd 3 keer at op een dag, doe dit dan op vakantie ook. Het liefst rond dezelfde tijdstippen. Je lichaam is er aan gewend dat zij dan voeding binnenkrijgt, en zal er dan ook om vragen.
Vakantietip 3: Verdeel en heers
Wanneer je de hele dag door aan wilt schuiven bij het doorlopend buffet, verrijkt met een alcoholische versnapering gaat het je natuurlijk niet lukken om zo min mogelijk aan te komen tijdens je vakantie. Maar je kunt je maaltijden ook slimmer indelen. Wanneer je ’s avonds uit wilt pakken qua eten (en hier ook de meeste waarde aan hecht) kun je hier ’s
morgens en ’s middags al rekening mee houden. Focus je bij je eerste paar maaltijden primair op eiwitrijke voeding en groenten.
Voorbeelden van eiwitrijke voeding: gevogelte, vis, vlees, zuivel, peulvruchten en noten. Houd er wel rekening mee dat noten en peulvruchten daarnaast ook veel calorieën bevatten. Indien je geen vegetariër of veganist bent, eet dan primair caloriearme eiwitrijke varianten, zoals kip, kalkoen, witvis, magere zuivelsoorten (zoals magere kwark) of witte vleessoorten. Qua groenten zou ik zoveel mogelijk variëren naar eigen smaak. Salades zijn een uitstekende keuze.
Op deze manier ben je de hele dag calorieën ‘aan het sparen’ die je ’s avonds zonder probleem kunt nuttigen. Je krijgt dan niet het idee dat je tijdens je vakantie alles moet laten, terwijl je zo min mogelijk aankomt.
Vakantietip 4: Blijf in beweging
Dit is misschien wel de grootste open deur die je in kunt trappen, maar hij hoort er toch tussen. Er is altijd ruimte op vakantie om te bewegen. ’s Morgens is er vaak een uurtje over om even de sportschool in te duiken (als die er is), of om wat oefeningen op lichaamsgewicht te doen. Met een elastiek en/of een kettlebell kun je ook een flinke prikkel geven.
Vakantietip 5: Focus op de niet-sociale maaltijden
Persoonlijk leer ik altijd m’n cliënten om hun maaltijden te verdelen in sociale en niet-sociale maaltijden. Het gros van de maaltijden is over het algemeen niet-sociaal. Denk hierbij aan even snel wat ontbijten voordat je naar het werk gaat, een tussendoortje of lunchen vanachter je bureau. Dit zijn eigenlijk maaltijden waarbij je eet om te eten. Ik laat m’n cliënten deze maaltijden altijd zo voedzaam mogelijk houden (lees: onbewerkte voeding hoog in eiwit en vezels). Het volgende streven is om deze maaltijden zoveel mogelijk te automatiseren, zodat het je zo min mogelijk moeite kost om het vol te houden. Bij de sociale maaltijden draagt voeding, naast voedzaamheid, ook bij aan je sociale leven. De waarde die ik aan deze maaltijd(en) hecht is dus anders. Hier laat ik dan de primaire focus op voedzaamheid iets vieren, om meer van het moment zelf te genieten. Dit betekent niet dat je niet hoeft te letten op wat je eet, maar de mindset en beleving is iets anders.
Op vakantie lijkt de neiging van mensen te ontstaan om van elke maaltijd een feest te maken. Uiteraard is hier niets mis mee, behalve dan dat je hoogstwaarschijnlijk meer calorieën binnen gaat krijgen dan dat je wilt. Als je (bijvoorbeeld door hier vooraf afspraken over te maken) van het avondeten een feestje maakt, kun je de rest van de maaltijden qua mindset anders benaderen waardoor je automatisch minder calorieën gaat eten zónder dat je denkt dat je er veel voor moet laten.
Vind je dit artikel interessant en denk je dat meer mensen hier wat aan zouden kunnen hebben? Deel dit bericht dan via één van de deelknoppen. Dit wordt zeer gewaardeerd! Wanneer je iets aan dit artikel hebt gehad en/of als je nog vragen hebt omtrent dit onderwerp, lees ik dat graag in de reacties hieronder of in m’n community.