Ga méér leven, je bent het waard

Leestijd: 4 minuten

Sinds m'n 21e leef ik op een andere manier

 

Ik realiseerde me dat ik niet lekker in m'n vel zat. Dit had niet alleen met m'n PDS (Prikkelbare Darm Syndroom) te maken - waar ik overigens veel te laat achter kwam. Meer met m’n hele leven: vrienden, relaties, werk, opleiding, zelfbeeld, alles. 

 

Overal voelde ik aan dat het niet goed zat - heb je dat ook weleens?

 

Dan is het tijd voor actie

 

En dat gebeurde. Toen de knop om ging en ik besloot meer te luisteren en ontwikkelen naar wie ik echt was, ging het snel. Bergafwaarts. 

 

Grootmoedig denken én tegen jezelf zeggen dat het anders moet, is leuk - totdat het even niet zo makkelijk wordt. Meermaals vroeg ik mezelf: waarom moest ik ook alweer opnieuw beginnen? Maar de gedachte aan het alternatief maakte me niet veel blijer.

 

Toen gebeurde er iets…

 

Je kent de verhalen wel: ‘Grietje is na díe gebeurtenis een ander mens geworden’. Hans ook trouwens. ‘Nadat Crelis dat overkwam, veranderde hij.’

 

Dit overkwam mij ook


In het verpleeghuis. 

 

De omgeving daar was duidelijk: een groep mensen die bezig waren met hun laatste levensfase. Sommigen realiseerden zich dat, anderen niet. Tussen deze mensen zat één persoon die anders was: Henk. Iedereen is natuurlijk anders, maar Henk deed anders. 


Hij zat snikkend op de bank.

‘Wat is er met hem?’, vroeg ik.

‘Henk heeft z’n leven lang spijt gehad dat hij niet achter z’n jeugdliefde aan is gegaan’, zei de verzorgster. Ze legde een hand op zijn schouder.

Wow. ‘Waarom niet?’

‘Verschillende klasse. Henk z’n ouders waren rijk, die van z’n jeugdliefde niet. Hij mocht niet met haar trouwen. Hij is haar nooit vergeten.’


Ik voelde een koude rilling over m’n rug


Het rare gevoel dat ik toen kreeg kon ik later pas plaatsen. 

Henk was niet alleen aan het jammeren, hij had spijt. Grote-mannen-spijt. Hij had anders moeten handelen. Actiever. 


Dit moment werkte versnellend


Ik wist nog niet wat ik precies wél wilde. Wel wat niet: het leven eindigen als Henk. 

Sindsdien handel ik anders. Ik ben erachter gekomen wat ik de moeite waard vind in mijn leven – en ben hier ook naar gaan handelen. Ik heb dingen moeten accepteren, prioriteiten leren stellen, ontdekken wie ik was en wat ik wilde. Ik ben méér gaan leven, stap voor stap. Het is één groot proces – maar het voelt goed: vitaal. 


Dit gun ik jou ook


Maar hoe? Hoe krijg je het voor elkaar om wél alles eruit te halen? Hoe weet je welke keuzes de juiste zijn? Hoe leer je wat goed of slecht is, voor jou?


Hier komt vitaliteit om de hoek kijken


Wanneer je je realiseert dat je hier maar tijdelijk bent, maar wel actief wilt werken aan een zo mooi mogelijk leven - voor jou. Heb je kaders nodig. Althans, ik wel. Ik wilde weten wat me remde, en welke richting ik op moest. Dit kader is m'n vitaliteit framework geworden. 


Het biedt houvast, richting en rust. Alles op deze site handelt, denkt en werkt vanuit deze visie en dit kader.


Van overleven naar leven


M'n framework baseert zich op de zelfdeterminatietheorie: autonomie, binding en competentie. Aangevuld met grote factoren op je lichaam als: slaap en beweging. 


Wanneer je bewust of onbewust een tekort ervaart van één van deze 5 grote factoren, sta je op dat punt in de overleefstand. Henk had bijvoorbeeld een groot tekort aan autonomie. 


Onbewust voel je je beklemd


Dit gevoel wordt vervolgens middels overtuigingen rechtgepraat - maar vroeg of laat komt het uit. En dit kost energie, heel veel energie. Ik hoor dan ook regelmatig dat mensen véél meer energie hebben als ze bepaalde stappen hierin hebben gemaakt. 


Ze voelen zich bevrijd. Begrijpelijk. 


Neem afvallen als voorbeeld


Er is geen mens die afvallen an sich leuk vindt. Ze doen het ergens om: meer zelfvertrouwen - bijvoorbeeld. Diep van binnen voelen ze zich niet goed genoeg (overleefstand). Ze praten zichzelf recht middels de overtuiging dat een six-pack dit gevoel weg zal nemen. 

Maar dat is natuurlijk niet zo. 


Je zelfbeeld is botweg verrot, dat stress oplevert. Chronisch


Op vakantie. Het zwembad. Strand. Avondjes.


Zo zijn er ontzettend veel onderwerpen die een hele grote impact hebben op jouw leven. Of je er nu mee bezig bent of niet. 


Denk aan: financiën, (romantische) relaties, zelfbeeld - eigenlijk alles in je leven. Dit is niet erg. Totdat het een chronische stressbron wordt, dan wel. Ik help je hiermee.


Enerzijds door je zo wetenschappelijk mogelijke informatie te geven, zodat je hier je overtuigingen op aan kunt passen. Anderzijds door je de skills te leren die je hiervoor nodig hebt. 


Wil jij ook iedere dag méér gaan leven? 


Lees dan m'n e-book: Ga méér leven - als het klaar is. Laat je e-mailadres hieronder achter. Meerdere keren per maand stuur ik je nieuws over mijn interpretatie van vitaliteit. Zodra het e-book klaar is stuur ik je die ook. Je leert:


  • Hoe je erachter komt wat je belangrijk vindt
  • Hoe je hiernaar kunt handelen
  • Hoe je de juiste keuzes kunt maken

Zonder dat je een bepaalde visie opgedrongen wordt - daar houd ik niet van.

Ontvang 'Ga méér leven' zodra het klaar is!

Schrijf je in voor m'n nieuwsbrief en ontvang m'n e-book: 'Ga méér leven' wanneer het klaar is. In de tussentijd stuur ik je tips over vitaliteit. 
50%
'Ga méér leven' is in de maak.
Enjoy in de tussentijd de andere tips
ik wil 'm!