Gezond eten maar niet afvallen, hoe kan dat?
27 mei 2019 
5 min. leestijd

Gezond eten maar niet afvallen, hoe kan dat?

Regelmatig spreek ik mensen die zeggen gezond te eten, maar niet afvallen. Tamelijk gefrustreerd wordt van alles en nog wat de schuld gegeven. “Ja, die extra kilo’s zitten in de familie“, of: “Ik heb een trage schildklier“. Een andere hippe schuldige op dit moment is: “Mijn hormonen zijn uit balans, daarom lukt het niet“. Vaak wordt afgesloten met de kreet: “Maar ik ben tevreden met hoe ik eruit zie hoor, het gaat om het innerlijk“.

Hoewel de laatste uitspraak misschien wel de enige juiste uitspraak is, klopt het natuurlijk niet. Als je ergens tevreden over bent, heb je het geaccepteerd. Als je iets geaccepteerd hebt, heb je het er niet meer over. Dan is het onderdeel van wie je bent. Je hebt het er toch ook niet iedere dag over dat je (waarschijnlijk) 2 armen, benen en voeten hebt? Waarom wil je het dan wel steeds over je gewicht hebben?

Gezond eten maar niet afvallen, hoe kan dat?

Als je wilt kijken naar een oplossing die binnen jouw verantwoordelijkheid ligt, lees dan snel verder.

Wat is gezonde voeding eigenlijk?


Dat brengt ons eerst bij het volgende. Je zegt dat je gezonde voeding eet, maar wat is dat eigenlijk? Je lichaam ziet namelijk het verschil niet tussen patat, pizza of broccoli. Gezond eten maar niet afvallen, hoe kan dit?Terwijl ik vaak merk dat de eerste twee als de ‘ongezonde’ categorie worden bestempeld, en de laatste als de ‘gezonde’ categorie.

Daarnaast schieten de oh-zo-gezonde diëten als paddenstoelen uit de grond. Allemaal claimen ze ‘gezond’ te zijn, terwijl ze inhoudelijk verschillen. Dus, wat zie jij als gezonde voeding?

Wat we bij JB als gezonde voeding zien

In onze optiek bestaan er geen gezonde en ongezonde producten. Wel een ongezond of gezond voedingspatroon. Als je je lichaam voorziet van alle stoffen die nodig zijn voor al haar processen, maakt een portie friet niet uit. Je kunt natuurlijk wel een onderscheid maken tussen bewerkte en onbewerkte voeding, maar dat is ’n ander verhaal.

Daarnaast zijn er mogelijkerwijs wel producten waar jij als persoon niet tegen kunt. Sommige mensen verdragen melk slecht, maar dit hoeft niet te betekenen dat iedereen maar geen melk zou moeten drinken. Idem geldt voor appels, gluten, tarwe en ieder ander product.

Maar we dwalen af. Ik ga er gemakshalve even vanuit dat je met ‘gezond’ onbewerkte voeding bedoelt.

Onbewerkte voeding eten, en niet afvallen


Dus, je zegt bijna alleen onbewerkte voeding te eten, maar niet af te vallen. Dit kan. Waarom? Afvallen of aankomen heeft namelijk niets te maken met onbewerkte of bewerkte voeding, maar met de energiebalans. Oftewel: calorieën.

Als jij meer energie binnenkrijgt dan dat je consumeert, kom je aan. Verbruik je meer energie dan dat je consumeert, val je af. Het maakt niet uit of deze calorieën nu uit avocado’s of patat komen, je lichaam herkent het verschil niet.

Je mag niet onbeperkt gezonde voeding eten

Ik hoor het je denken, maar nee, dit is geen reden om onbeperkt junkfood te eten…

Gezond eten maar niet afvallen

Afhankelijk van je totale behoefte, is dit aandeel aanzienlijk!

Het is dus goed mogelijk dat je, ondanks alle onbewerkte en natuurlijke producten, toch teveel calorieën binnenkrijgt. Denk maar eens aan noten of avocado’s. Ze zijn onbewerkt, maar 100 gram noten kunnen zo 650 calorieën bevatten. Een gemiddelde avocado 350 kcal. Wanneer je een salade neemt met onder andere één avocado en 50 gram noten, eet je bijna 700 kcal (!). Dan hebben we het nog niet over de andere – gezonde onbewerkte – ingrediënten van de salade. In één maaltijd. Snap je? Dit gaat hard.

Dan maar geen noten of avocado’s meer eten?

Natuurlijk moet je deze producten wel eten. Maar de hoeveelheid is bepalend. Omdat iets onbewerkt is, zegt dit niet dat je dit onbeperkt kan eten. Dit geldt uiteraard voor alle producten, niet alleen voor avocado’s en noten.

Maar ik eet helemaal niet zo gek veel…


Ok, je eet niet zoveel. Hoe weet je dit? Is dit op basis van gevoel, of omdat je het gewogen hebt? Ik snap dat dit hard overkomt, maar het zal je verbazen hoeveel calorieën je onbewust kunt eten.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Vita Cheff Jan Barn (@vitacheff) op

Ik zou je dan ook aanraden, hoe vervelend dit ook is, om twee weken álles te noteren en wegen wat je eet. Ik weet bijna zeker dat het je zal verbazen hoeveel calorieën er in sommige producten of maaltijden zitten. Het is dus goed om voor jezelf inzichtelijk te maken wat, en hoeveel, je eet.

Een andere factor die meespeelt…

Heel veel van wat we dagelijks doen gaat op basis van gewoonte. Bijna al je dagelijkse dingen gebeuren onbewust. Denk maar eens aan schakelen in de auto, shampoo pakken als je gaat douchen, stoppen voor een rood stoplicht. Gelukkig maar, als je iedere onbewuste handeling bewust zou moeten maken, zou je waarschijnlijk veel hoofdpijn hebben. Maar dit kan ook voor eten gelden.

Het is 10 uur ’s morgens

En iemand zit te wachten voor een consult bij me. Laten we hem Piet noemen. Ik was nog in gesprek met iemand anders, maar ik zag dat Piet een handje nootjes at. Hier is op zich niets mis mee. Even later startte het gesprek.

Gezond eten maar niet afvallen

Dit tikt lekker aan…

Hoe is het gegaan?“, vroeg ik.

“Nou”, zegt Piet. “Ik volg éxact op wat je zegt, maar ik val niet af”.

Ok, interessant. Kun je aangeven wat er in ons plan stond?

[Hoop details, niet erg belangrijk]

Je geeft aan dat je gisteren 3 keer gegeten hebt. Tevens geef je aan dat dit je dagelijks routine is. De eerste maaltijd is om 8 uur ’s morgens, de volgende rond lunchtijd. Je laatste maaltijd is om 6 uur ’s avonds. Klopt dit?

“Ja”

Realiseer je je dat je 10 minuten geleden gegeten hebt?

“Nee, waar heb je het over?”

Onbewust eten tijdens een film

Een serie kijken met chips. Heb je door dat je eet?

Onbewust eetgedrag heb je niet door

Maar je lichaam wel. Het is dus heel goed mogelijk dat je onbewust (veel) calorieën binnenkrijgt. Wanneer dit het geval is moet je dit inzichtelijk gaan maken. Wanneer het inzichtelijk is, en er is een uitvoerbaar plan voor gemaakt, merk ik ineens dat de mensen wel zeggen dat het aan de energiebalans lag. Grappig, toch? 😉


Vind je dit artikel interessant en denk je dat meer mensen hier wat aan zouden kunnen hebben? Deel dit bericht dan via één van de deelknoppen. Dit wordt zeer gewaardeerd! Wanneer je iets aan dit artikel hebt gehad en/of als je nog vragen hebt omtrent dit onderwerp, lees ik dat graag in de reacties hieronder of in m’n community.

Over de schrijver
Het is mijn missie om jou van onderbouwde informatie te voorzien die je helpt om je doel te behalen. Dit allemaal binnen het gebied van vitaliteit, gezondheid en afvallen. Daarnaast heb ik een passie voor marketing, vind ik persoonlijke ontwikkeling belangrijk en ik hou van fitness.
Reactie plaatsen