Hoe kun je afvallen bij je benen?

Laatst sprak ik iemand in de sportschool, en wij hadden het over onze onzekerheden. Want ja, deze heeft iedereen wel in meer of mindere mate, toch? Ook had de dame in kwestie binnenkort een feestje, en sprak over de kleding die dan zij wilde dragen. Zij gaf hierbij aan dat zij het toch wel wat spannend en lastig vond om een mooi setje uit te zoeken. Zij zei tegen mij dat zij zich nogal onzeker voelde over haar benen. Haar mening was dat zij deze te ‘dik’ en aanwezig vond, en hierdoor bijvoorbeeld al geen jurkjes wilde dragen. Hier voelde zij zich absoluut niet prettig in. Op vakantie droeg zij ook het liefste wijde en verhullende broeken, waarbij zo min mogelijk been zichtbaar is. Korte en/of strakke kledingstukken werden het liefste vermeden. Zij vroeg aan mij of het mogelijk is om af te vallen bij je benen, zodat ze met wat meer zelfvertrouwen korte broekjes en jurkjes kon dragen. Ik kan mij voorstellen dat meer mensen deze vraag hebben, en vandaar dit artikel. Lees snel verder.

Inhoudsopgave – Hoe kun je afvallen bij je benen?


  • Hoe kun je afvallen?
  • Kun je afvallen bij alleen je benen?
  • Helpt sporten bij het afvallen van je benen?
  • Voeding en leefstijl tips
  • Conclusie – Kun je afvallen bij je benen?
 

Hoe kun je afvallen?


Uiteraard zullen wij in dit artikel ingaan op de vraag hoe je kunt afvallen uit je benen. Maar, om dit hele proces nét iets beter te begrijpen, leggen wij eerst graag uit hoe het afvallen precies in zijn werk gaat.

Dagelijkse energiebalans

Ieder lichaam heeft dagelijks voldoende energie nodig om te kunnen doen wat je doet. Deze energie wordt aan ons geleverd door de calorieën (en voedingsstoffen) uit het voedsel dat wij eten. Alles wat je per dag aan energie binnenkrijgt, vormt je dagelijkse energiebalans. Hoeveel energie je op een dag precies nodig hebt, kan van verschillende zaken afhankelijk zijn. Je geslacht speelt bijvoorbeeld een rol, je leeftijd, gewicht, en wat je op een dag aan extra activiteiten doet. Sporten, veel fietsen of lopen, en/of een actieve baan zullen meer energie vereisen dan iemand die (door omstandigheden) overdag minder actief is. De dagelijkse behoefte is dus voor iedereen verschillend. Ten eerste begint je dagelijkse calorie (energie) behoefte met je Basale Rust Metabolisme (BRM). Dit is het minimale wat je dagelijks aan energie nodig hebt om alle processen in je lichaam goed te laten functioneren. Hierbij kun je denken aan het knipperen van je ogen, het kloppen van je hart, de taken die je organen vervullen, en het constante groeien van haren en nagels. Deze energie zul je dus ook verbruiken als je de hele dag zou slapen, gezien deze processen constant bezig zijn in je lichaam. Wat je bovenop deze minimale energiebehoefte nodig hebt, is dus afhankelijk van de eerdergenoemde factoren. Hoe actiever je bent, hoe meer energie er nodig is. Tot nu duidelijk toch?

De energie (balans) weegschaal

Zie nu je dagelijkse energiebehoefte eens voor je als een ouderwetse (balans) weegschaal. Links liggen de calorieën die je op een dag in totaal consumeert, en rechts is wat jij op een dag aan energie verbruikt. Dit vormt je totale energiebehoefte op een dag. Als je precies genoeg calorieën consumeert, ten opzichte van wat je verbruikt, zal de weegschaal in balans zijn. Hierbij zul je niet afvallen, maar ook niet aankomen. Je gewicht blijft hierdoor stabiel. Stel je nu voor dat de weegschaal naar links kantelt. De calorieën wegen dus zwaarder dan het verbruik. Dit heet ook wel een positieve energiebalans. Bij deze situatie zal je in gewicht aan kunnen komen. Bij een positieve energiebalans zal je meer calorieën eten, dan wat je per dag kunt verbruiken. Na een tijdje kun je hierdoor dus in gewicht aankomen. Als je lichaam (voor een langere tijd) te veel calorieën binnenkrijgt dan het eigenlijk nodig heeft, worden deze opgeslagen als vetreserves. Op den duur kom je hierdoor in gewicht aan. Dan is er ook nog een negatieve energiebalans. Hierbij kantelt de weegschaal naar rechts en weegt het verbruik dus zwaarder dan de ingenomen energie. Dit wil dus zeggen dat je meer verbruikt dan dat er aan calorieën binnenkomen. Als je dit calorietekort (dus een negatieve energiebalans) zou hanteren, zou je moeten afvallen. Immers: er komt minder nodig dan dat er nodig is. Zo, nu ben je helemaal op de hoogte wat betreft de kennis en theorie rondom het afvallen ‘an sich’. Dan kunnen we nu verder gaan op het onderwerp: hoe je kunt afvallen bij je benen. Onthoud de begrippen energiebalans, en negatieve energiebalans. Deze ga je nog een paar keer tegenkomen verderop in dit artikel. Spoiler alert: deze woorden kunnen heel veel in je leven gaan veranderen.  

Kun je afvallen bij alleen je benen?


Daar is dan gelijk de hamvraag. Je bent inmiddels vast benieuwd geworden of het mogelijk is om af te vallen bij alleen je benen. Helaas moet ik je gelijk uit de droom helpen. Nee, het is niet mogelijk om af te vallen bij alleen je benen.  

Lokaal afvallen en slanker worden?

Het is dus niet mogelijk om op één plek af te vallen/slanker te worden. Je hebt het niet voor het kiezen wáár je afvalt, als je gewicht aan het verliezen bent. Tijdens het hele proces van (‘algeheel’) afvallen, zal je overal op je lichaam – geleidelijk aan – wat slanker worden, en (vet) dus ook bij je benen, afvallen. Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen, draait het afvallen om het hanteren van een negatieve energiebalans, dus een calorietekort. Hierdoor zou je in gewicht (vet) kunnen afvallen. Tips voor een gezond voedingspatroon en leefstijl (om je calorietekort goed vol te houden) geven wij je verderop in dit artikel. Je benen zullen dus ook zeer zeker wat afnemen in vetmassa en in omvang. Alleen is het niet te voorspellen wanneer dit precies gebeurt. Maar geloof me, dát het zal gebeuren is zeker.

Vetverdeling bij mannen en vrouwen

Er is een groot verschil tussen de verdeling van lichaamsvet op het lichaam van mannen en vrouwen. Dit zou ook verklaren waarom – meestal – de vrouwen onzekerheden kúnnen ervaren met hun benen. Ten eerste bevat het vrouwelijke lichaam meer vet. Dit heeft een biologische oorzaak en speelt een rol bij de hormonale verdeling en eventuele zwangerschappen. Het lichaamsvet bevindt zich bij vrouwen met name rond de heupen, dijen, borsten en buik. Dus ja, vrouwen zijn ‘gezegend’ met een bepaalde vetverdeling op het lichaam, dus ook de (met name boven) benen. Bij mannen ligt de ververdeling totaal anders. Over het algemeen kunnen zij een lager vetpercentage hebben omdat er geen biologische oorzaak ligt in de noodzaak van (meer) vet in het lichaam. Bij de heren zal het vet voornamelijk vestigen in het bovenlichaam. Dit betreft de borst en het buikgebied.  

Helpt sporten bij het afvallen van je benen?


Voor ik deze vraag beantwoord, zal ik eerst kort vertellen waarom het beoefenen van (met regelmaat) sporten, of andere vormen van actief bezig zijn, zo goed voor je is. Sporten is heel gezond en – voor sommigen van ons – kan het een bron van plezier en ontspanning zijn. Naast deze positieve voordelen voor je mindset, heeft actief bezig zijn ook veel voordelen voor je lichaam en algehele gezondheid.  Als je lekker aan het sporten bent maak je de gelukshormonen endorfine en dopamine aan. Deze geven je een prettig en goed gevoel, wat de activiteit leuk(er) kan maken. Daarom voel je je (naast wat moe) altijd zo lekker en voldaan na een goede workout.  Daarnaast geeft het je lichaam veel meer gezondheidsvoordelen. Ten eerste zal het de risico’s op overgewicht beperken, en alle daarbij behorende ziekten en/of risico’s. Ook werkt het actief bewegen en sporten positief op (onder andere) je spieractiviteit, doorbloeding, zuurstofopname etc. Dit zal alle processen in je lichaam ten goede komen, en zelfs iets kunnen verbeteren.

Beenspieren trainen en afvallen

Je hebt misschien wel eens wat oefeningen gedaan om je beenspieren te trainen in de sportschool. Squats, lunges, of gewoon (lange) wandelingen waarbij je de volgende dag behoorlijke spierpijn voelde. Je zette alles even goed aan het werk. Maar is dit écht nodig om slankere benen te krijgen? Wat het afvallen (en slanker worden) van de benen betreft, komen hier ook weer de begrippen (negatieve) energiebalans aan de orde. Ook met veel trainen, kun je niet lokaal bij (alleen) je benen afvallen.

A lot of lunges…

Wél kun je door middel van bovengenoemde oefeningen, je benen meer vormgeven, oftewel shapen. Krachttraining met name, bouwt spiermassa op (dus ook in je benen), waardoor het je benen wat meer vorm kan geven. En wat je traint, zal sterker worden. Ook kan sporten helpen om wat extra energie te verbruiken. Let op, dit zal een minimaal effect hebben in het grotere geheel, want je calorietekort is wederom leidend in het hele proces. Het kan er wel voor zorgen dat je tekort iets makkelijker te hanteren is. Immers, sporten en actief bezig zijn vereist energie, dus verbruikt calorieën. Alle extra voordelen even buiten beschouwing gelaten.

Dus hoe zit het met sporten en afvallen? Even samengevat...

Sporten alléén zal er dus niet voor zorgen dat je per definitie zult afvallen bij je benen. Dit komt door het hanteren van een negatieve energiebalans. Door het calorietekort kun je in gewicht afvallen. Op den duur zal dit dus ook gebeuren in het gebied bij je benen. Wél kan je met name door het doen van krachttraining, je benen wat meer vormen naar je wensen en doelen. Dit zou je kunnen helpen bij het vet verbanden in het gebied bij je benen, en het opbouwen van spiermassa. Hierdoor kunnen je benen op den duur slanker ogen, en meer gevormd. Ook zorgt het sporten voor wat extra energieverbruik. Je negatieve energiebalans is hier wel de bepalende factor in, dus uren op een loopband staan zal geen extra effecten hebben als je voeding niet ‘on track is’. Zie sporten dus meer als een zeer goede toevoeging, en niet als basis in het hele proces van afvallen bij je benen.

Op dagelijkse basis


Het kan zijn dat je toch niet graag sport, of dit (tijdelijk) niet kan, om welke reden dan ook. Gelukkig is het heel goed mogelijk om op een dagelijkse basis wat andere (extra) dingen te doen om actief te zijn, of actiever te bewegen. Alles wat je aan (extra) beweging doet, heeft zijn positieve bijdrage. Zowel je lichaam als je geest zal je hier dankbaar voor zijn. Onthoud: alle (letterlijke) stapjes hebben zijn gunstige invloed in het grotere geheel. Plus: al deze vormen van bewegen zorgen voor ietsjes extra energieverbruik, dus een groter calorietekort op dagelijkse basis. Hierdoor kan het hanteren hiervan nét ietsjes makkelijker zijn. Ook train je je benen hier toch iets extra mee, wat op termijn kan zorgen voor wat extra stimulering van spiermassa. Alles bij elkaar kan het dagelijks actiever worden er dus zeer zeker aan bijdragen dat het proces van afvallen in je benen iets sneller kan verlopen. En daarbij gaan ze er ook nog eens gevormder en slanker uit zien. Score! En in combinatie mét krachttraining en het goede voedingspatroon kan dit helemaal niet meer misgaan. Wat je kunt doen om wat extra te bewegen, is bijvoorbeeld vaker de trap nemen in plaats van de lift, vaker op de fiets gaan in plaats van met de auto, of een wandeling naar de winkel om boodschappen te doen. Ook kun je een halte eerder uit de bus stappen, of vaker lekker naar buiten om te lopen. Ook kan het stimuleren om een stappenteller te hebben om nét even wat vaker dingen lopend te doen nu je ziet hoeveel (of hoe weinig) stappen je dagelijks zet. Zet je benen maar lekker aan het werk. Ten slotte kun je ervoor kiezen om eens wat andere (sportieve) activiteiten te proberen als de sportschool niets voor jou is. Misschien ontdek je een nieuwe hobby in bijvoorbeeld zwemmen, dansen, of yoga.  

Voeding en leefstijl tips


Nu je alles weet over het proces van afvallen in het algemeen, én afvallen bij je benen (al dan niet in combinatie met sport), ga je wat bruikbare tips krijgen om dit op een gezonde en verantwoorde manier te doen. Hierdoor creëer je een duurzame leefstijl zodat je dit op de langere termijn goed kunt doorzetten.

Goede voeding

Ten eerste het onderwerp voeding. Je hebt al heel veel geleerd over de negatieve energiebalans, maar hoe kun je deze calorieën dan wél het beste invullen? Om een negatieve energiebalans op een verantwoorde wijze vol te kunnen houden, is het aan te raden om voedingsmiddelen te kiezen die gezond zijn, goed vullen, maar toch laag zijn in calorieën. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is belangrijk. Zorg ervoor dat de benodigde vitamines en mineralen genoeg binnen komen, en maak je maaltijden volwaardig. De maaltijden dienen een component aan vetten, eiwitten en koolhydraten te bevatten. Op deze manier voel je je voldoende en langer verzadigd. Je lichaam heeft even de tijd nodig om alles te verwerken, waardoor je gevoel van trek niet al te snel terugkomt. Groenten en eiwitten (proteïnen) zijn hierbij als basis. Groenten ten eerste, bevatten vele positieve voedingsstoffen, en relatief weinig calorieën. Hierdoor zou je er veel van kunnen eten, wat verzadigend werkt, voor weinig. Voor de eiwitten gaat ditzelfde principe op. Proteïnen zijn een bouwsteen van (en voor) ons lichaam en dus hard nodig. Over het algemeen werken deze ook zeer goed verzadigend, zonder een hoop calorieën. Goede bronnen van proteïnen zijn onder andere eieren, vis, vlees, gevogelte, kwark en noten. Voeg deze dan ook zeker toe aan je maaltijden.

Genoeg vocht

Naast het eten, dient ook het drinken niet te worden onderschat. Drink voldoende vocht om alle processen in je lichaam goed te laten verlopen en afvalstoffen af te voeren. Ook werkt het nemen van voldoende vocht verzadigend. Dit kan het gevoel van trek wat verminderen. Kies hiervoor het liefste voor dranken zonder calorieën, zoals water of thee en/of koffie zonder suiker.  Vruchtensappen en frisdranken bijvoorbeeld, bevatten al snel een hoop extra calorieën, wat zonde zou zijn van je gecreëerde (calorie)tekort.

Nachtrust

Ook slaap is een belangrijke factor bij het afvallen. Een minimum van 7 uur wordt geadviseerd. Bij minder dan 6 uur slaap kun je je vermoeid en prikkelbaar voelen, en geeft je lichaam een constant signaal van trek af gedurende de dag. Dit alles zou ten koste kunnen gaan van je wilskracht waardoor je toch dat pak koekjes opentrekt. Zonde als je net zo goed bezig bent, toch? Investeer dus zeker in een goede nachtrust.  

Bewegen

Het belang van actief zijn is hiervoor al uitgebreid besproken. Zorg ervoor dat je dagelijks wat actiever bent, en/of sport. Het heeft zó veel voordelen voor je lichaam en geest. In combinatie met de hiervoor gegeven tips zal dit zeer zeker bijdragen aan je nieuwe, gezonde en duurzame leefstijl. Yes!  

Conclusie – Kun je afvallen bij je benen?


Samenvattend kan er gesteld worden dat je absoluut, zonder twijfel, kunt afvallen bij je benen. Echter, je kunt niet lokaal bij ALLEEN je benen afvallen. Plaatselijk vet verbranden en afslanken is helaas gewoonweg niet mogelijk. Het hanteren van een dagelijkse negatieve energiebalans, oftewel een calorietekort, is leidend in het gehele proces tot gewichtsverlies. Je verbruikt meer dan je tot je neemt. Je valt ‘in zijn geheel’ af, waarbij je benen vanzelf zullen volgen. Zowel je eetpatroon, als het sporten en bewegen zullen hieraan bijdragen. Wel kun je door middel van met name krachttraining je benen wat meer vormen. Tevens draagt dit bij aan het gecreëerde calorietekort, gezien je wat extra’s verbruikt tijdens het trainen. Hierdoor kan het afvallen op den duur iets sneller verlopen. In dit artikel heb je adviezen gekregen op allerlei gebieden die je kunt gebruiken voor je duurzame en gezonde leefstijl. Deze losse stukjes tezamen vormen je basis tot het afvallen (in je benen). Op deze manier zul jij je ongetwijfeld weer prettig voelen in je korte broek, jurkjes, of skinny jeans. Show those legs!  

Zou jij willen afvallen in je benen? Heb je enkele favoriete oefeningen om je benen te trainen?

Reactie plaatsen