Hoe kun je buikvet verminderen?

Oké. Je bent lekker bezig. Je let op je voeding (calorie inname), bent actief aan het bewegen, en wellicht sport je zelfs één of enkele keren in de week. Maar wil nou dat laatste beetje buikvet maar niet verminderen?Dat laatste randje dat nét iets te veel boven je strakke jeans uit komt kan een doorn in het oog zijn of worden. Wij hebben de beste tips voor jou om ook dit minder te laten worden.Lees maar snel door.

Inhoudsopgave – Hoe kun je buikvet verminderen?


  • Hoe kun je buikvet verliezen?
  • Voeding is key bij het verliezen van buikvet
  • Korte termijn versus lange termijn
  • Conclusie – Kun je buikvet verliezen en hoe doe je dit?

Hoe kun je buikvet verliezen?


Om te weten hoe je je buikvet minder kunt laten worden, is het belangrijk om bij de basis te beginnen. Want om buikvet te verliezen, moet je in gewicht afvallen. Het is namelijk niet mogelijk om lokaal – dus bij je buik – vet te verliezen en/of af te slanken.Helaas. Dit geldt ook voor andere delen van het lichaam. Om een gebied slanker te maken, dien je dus in zijn ‘algeheel’ af te vallen.En hoe dit afvallen precies werkt, en wat je daarvoor moet doen, kun je hier lezen.

Activiteiten en energie

Op een dag doe je van alles, en hier heb je brandstof voor nodig. Je motortje moet blijven gaan, en dit vereist energie. Deze energie komt ons lichaam binnen door middel van de calorieën in alles wat wij eten en/of drinken (behalve water, dit bevat geen calorieën).Ons lichaam kan deze calorieën omzetten in bruikbare energie. Dit is dus die brandstof voor alle activiteiten die wij dagelijks ondernemen. Boodschappen doen, sporten, werken, jezelf aankleden etc. Je kunt je voorstellen: hoe actiever je bent, hoe meer energie er wordt gevraagd, maar ook wordt verbruikt.

Het rustmetabolisme (BRM)

Het minimale wat er dagelijks aan energie nodig is, is voor je Basale Rust Metabolisme en om deze op gang te houden. Dit rustmetabolisme omvat alle vitale levensprocessen die er in je lichaam dag en nacht doorgaan. Zelfs als je de hele dag zou slapen, is deze minimale energie toch vereist om in leven te blijven.Er gebeurt namelijk heel erg veel in ons lichaam, zonder dat wij hierbij stil staan. Allerlei processen zijn constant bezig. Bijvoorbeeld het groeien van je nagels, het kloppen van je hart, rondpompen van je bloed, in en uitademen, het stabiel houden van je lichaamstemperatuur en alle organen die blijven werken.Best veel wat er gebeurt he, daarbinnen? Om dit allemaal te kunnen doen, vereist je BRM dus een bepaalde hoeveelheid energie, en dit is tevens wat jij dagelijks minimaal aan energie verbruikt.

Dagelijkse energiebalans en calorie inname

Oké. Tot zo ver de minimale energiebehoefte. Zie nu eens zo’n ouderwetse balansweegschaal voor je. Dit vormt je dagelijkse energiebalans. Dit omvat zowel je totale calorie inname, als je dagelijkse energieverbruik.Links is nu je dagelijkse calorietotaal. Alles wat je op een dag consumeert aan calorieën vormt deze (totale) energie inname.Rechts is je verbruik. Dit omvat dus je BRM, en alles wat je extra op een dag doet. Van een uurtje sporten, tot jezelf aankleden, je maaltijd voorbereiden, etc. Alles waarmee je maar energie aan het verbruiken bent.Kun je het voor je zien? Deze weegschaal vormt de uiteindelijke kern in het aankomen of afvallen van gewicht.Als de weegschaal helemaal in balans is, speelt je geconsumeerde energie quitte met het verbruik. Je eet dus op een dagelijkse basis precies zoveel calorieën, als je ook weer kan verbruiken. In deze situatie zal je gewicht stabiel zijn, en blijf je zoals je bent.

Positieve energiebalans = aankomen

In de situatie van een positieve energiebalans zal je aan kunnen komen in gewicht. Hierbij komt er dagelijks meer binnen (aan calorische energie), dan dat er verbruikt kan worden.Op deze manier ontstaat er dus een overschot aan energie in het lichaam, wat nu niet bruikbaar is. Het lichaam zal deze dus opslaan als (vet)reserve, waardoor je in gewicht kunt toenemen.Als je buikvet wil verminderen, is dit dus niet de beste manier... Integendeel.

Negatieve energiebalans = afvallen

Deze negatieve energiebalans is wél de manier om (uiteindelijk) je buikvet te verminderen. Bij een negatieve energiebalans zal de kant met het verbruik zwaarder wegen.Oftewel: je verbruikt meer dan dat er aan calorische energie binnenkomt. Er ontstaat dus een dagelijks calorie/energie tekort, waardoor je kunt afvallen.Dit is dus gelijk het ‘geheim’ in het afvalproces. Het hanteren van een negatieve energiebalans, waardoor er dus minder binnenkomt ten opzichte van je verbruik.Als je dit zou hanteren, zal ook dat laagje vet op je buik vanzelf verdwijnen. Geduld is een schone zaak, maar het komt zeer zeker goed.

Voeding is key bij het verliezen van buikvet


Nu weet je alles over het proces van afvallen, en hoe het zit qua energie en het verbruik hiervan. Hier aangekomen kunnen wij je wat tips geven om het afvallen zo gezond en duurzaam mogelijk aan te pakken.Het is namelijk altijd ons advies om zo gezond mogelijk te eten. Dit, vanwege alle positieve gezondheidsvoordelen (voor je lichaam en geest), en omdat voeding een sleutel vormt in het verliezen van buikvet.En, als je aan het afvallen bent kun je een gevoel van honger gaan ervaren. Dit zal iedereen hebben, en hoort bij het proces. Je lichaam krijgt namelijk ineens veel minder energie binnen dan het gewend is.Door signalen van trek af te geven, zal het vragen om meer energie. Wij hebben hierbij de beste trucs verzameld om dit gevoel zoveel mogelijk te beperken waardoor het hele proces misschien iets makkelijker vol te houden zal zijn.

VVV (Vullend Volume Voer)

Om het gevoel van trek (en dus het risico op het pakken van allerlei snacks) te beperken, is het belangrijk je maag zo goed mogelijk te vullen. Het gevoel van verzadiging is het doel. En het liefste zo lang mogelijk.Dit kun je bereiken door voedsel te kiezen waar je veel van kunt eten, zonder dat er te veel calorieën binnenkomen. Je wil namelijk je negatieve energiebalans graag behouden (je calorietekort) om af te kunnen vallen en je buikvet te verminderen.Kan dit? Hoor ik je denken. Ja zeker kun je veel eten voor weinig! En dit is zelfs hele gezonde en bruikbare voeding. Lees snel verder.

Eet your veggies & proteïns

Eiwitten, groenten en fruit zijn hier bij uitstek voor geschikt. Gezond, lekker, en goed verzadigend. Aan te raden is om per dag 2 stuks fruit (200 gram) te eten, en 400 gram groenten.Varieer, experimenteer en geniet. Vooral qua groenten kun je veel eten voor weinig calorieën. Dit volume werkt verzadigend op je trekgevoel.Als je maaltijden uit goede volumes bestaan, heeft dit een heel positief effect op de maagstretch. Het volume zet je maagwand wat uit, waardoor het een signaal krijgt dat het verzadigd is. Dit zal dus zeer zeker meehelpen om niet naar de snacks te grijpen.Ook het eten van voldoende proteïnen draagt bij aan een goed volume en verzadigd gevoel. Zij zijn een essentiële bouwstof voor het lichaam, en bevatten ook relatief weinig calorieën.Voeg bij elke maaltijd een eiwitbron toe. Denk maar aan gevogelte, vlees, vis, eieren, kwark of noten en zaden. Bonen en peulvruchten bevatten ook wat eiwit (wel in mindere mate dan de hierboven genoemde bronnen), en kunnen dienen als een vegetarisch/veganistisch alternatief of als toevoeging aan de maaltijd.

Gezond Gevarieerd en Volwaardig

Eigenlijk hebben wij het hiervoor al even benoemd. Maak je maaltijden gezond, gevarieerd, en volwaardig. Bovenstaande tips kunnen helpen om zoveel mogelijk vitamines, mineralen, vezels en allerlei andere positieve voedingsstoffen tot je te nemen. Dit zal het afvallen op een gezonde (en duurzame) wijze laten verlopen.De energie die je tot je neemt, is hierdoor heel bruikbaar voor je lichaam. Volwaardig hier in wil zeggen dat de maaltijden een bron aan koolhydraten, eiwitten en vetten bevatten.Deze zorgen voor een optimaal gevoel van verzadiging, en het lichaam zal even de tijd nodig hebben om alles te verwerken en verteren. Op deze manier zal het gevoel van verzadiging dus ook langer aanblijven.Als je al deze voedingstips gebruikt, ben je onwijs goed op weg naar je nieuwe gezonde leefstijl. Je buikvet zal ongetwijfeld sterk verminderen. Yes!

Korte termijn versus lange termijn


Snel vs. Duurzaam

Als je je buikvet zou willen verminderen, moet je jezelf afvragen of je dit tijdelijk zou willen, of voor de rest van je leven. Het verschil zit hem namelijk in de snelheid waarop je af zal vallen, en hoe dit vol te houden is.Als je snel wil afvallen omdat je een speciale gelegenheid hebt, is dit natuurlijk prima. Echter, besef je wel dat de verloren kilo’s er waarschijnlijk ook net zo snel weer aan komen. Een afvalproces waarbij je snel afvalt -- crasht – is ook niet zo gunstig voor je gezondheid.Doordat je een aanzienlijk calorietekort creëert, is het in te denken dat je wat voedingsstoffen tekort zal komen. Hierdoor zul je ook meer honger ervaren, en een strenger regime moeten ontwikkelen om snel gewicht kwijt te raken.De vraag hierbij is of je dit zou willen, en of dit vol te houden is. Het is niet zo aan te raden (en niet gezond) om dit een langere tijd te doen. Er is een beter alternatief!Wij geven dan ook de voorkeur voor een nieuwe duurzame leefstijl, welke je voor altijd vol kan houden, zonder dat dit al te veel moeite zal kosten.Dit wil dus ook zeggen dat je oneindig lang zou kunnen genieten van je beter passende kleding mét platte(re) buik! Hoera!Hiervoor heb je al veel kunnen lezen over een gezond voedingspatroon in combinatie met je afvalproces. Voor je nieuwe duurzame leefstijl zijn er nog wel een paar andere fronten die wat aandacht vereisen.Ook hier helpen we je mee, zodat je op alle gebieden goed en gezond (verantwoord) bezig kunt zijn. Hallo nieuwe leefstijl! De nieuwe gewoonten en aanpassingen zullen wennen en als vanzelf gaan verlopen.

Slaap genoeg

Je hebt vast wel eens gehoord dat genoeg slapen belangrijk is, maar wist je ook dat dit een verband heeft met je buikvet?Minimaal 7 uur slapen wordt als optimaal gezien. Alle processen in je lichaam functioneren beter als je genoeg slaapt. Tijdens je nachtrust herstel je, en je batterij laadt op.Bij minder dan 6 uur slaap per nacht, bestaat er een risico dat het afvallen moeilijker zal verlopen. Dit kan het verminderen van je buikvet in de weg staan.Weinig nachtrust maakt je moe en prikkelbaar. Maar wist je ook dat je lichaam je gedurende de dag trek signalen zal gaan afgeven?De extra moe- en prikkelbaarheid samen met de trek, kunnen je wilskracht sterk verminderen. Misschien pak je toch die reep chocola uit de kast terwijl je dit eigenlijk niet van plan was.Snooze je wekker dus door tot je aan het minimum zit om deze risico’s op je afvalproces niet te hoeven ervaren. Slaap lekker!

Flesjes water

Genoeg drinken is ook van belang voor je gezondheid, én het buikvet verminderen. Drink met name veel water, en wat thee en/of koffie zonder suiker.Allerlei hippe sapjes en frisdranken kunnen al snel veel suikers (en dus calorieën) bevatten, en hierdoor kun je je gecreëerde calorietekort ongemerkt snel wegdrinken. Dit zou zonde zijn.Het drinken van voldoende vocht werkt tevens verzadigend. En dit zal dus je gevoelens van trek kunnen inperken. Het is namelijk een feit dat ons lichaam soms de gevoelens van trek en dorst kan verwarren.Hierdoor zou je extra kunnen gaan eten, terwijl je eigenlijk alleen behoefte had aan wat vocht. Drink over de gehele dag dus regelmatig een groot glas water (ook/met name bij een maaltijd) om deze verwarring te voorkomen.

Sporten en bewegen

Wees lekker actief en beweeg waar mogelijk. Haal plezier en ontspanning uit het sporten, maar gebruik het niet als ‘hoofdmoot’ om af te vallen.Uiteraard verbruikt sporten energie, maar dit is maar een minimale factor in het grotere geheel. Je negatieve energiebalans zal altijd leidend zijn in je afvalproces. Zie het sporten als een leuk en bruikbare extra.Met name krachttraining zou je kunnen helpen je lichaam wat meer vorm te geven. Het aanmaken van spiermassa zal je lichaam meer vormen. Ook je buikspieren zou je dus meer vorm kunnen geven. Het zorgt er echter niet voor dat het laagje vet zal verdwijnen.Kan of wil je om welke reden dan ook liever niet naar de sportschool? Geen probleem! Het is namelijk ook heel goed mogelijk om op een dagelijkse basis wat actiever te worden. Dit zal meehelpen om je gezondheid te verbeteren, en je buikvet te laten verminderen.Neem de trap in plaats van de lift, wandel eens een extra rondje, of stap een halte extra uit de bus. Alle beetjes werken! Bewegen is goed en houdt je lichaam gezond.

Het buikspierkwartier?

Dat leidt ons gelijk naar dit kopje. Je hebt vast wel eens – of heel vaak – meegedaan aan een buikspierkwartier in de sportschool.Echter, dit zal niet helpen om je buikspieren te laten showen, en je buikvet te verminderen. Helaas! Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen is het onmogelijk om plaatselijk vet te verbranden en slanker te worden/af te vallen.Het buikspierkwartier zal je alleen helpen je buikspieren wat sterker te maken, maar niet om in dit gebied af te slanken. Jammer!Houd je negatieve energiebalans aan (en train/beweeg lekker) en je buikvet zal vanzelf verminderen. Vergeet dus al die extra buikspieroefeningen maar.

Conclusie – Kun je buikvet verliezen en hoe doe je dit?


Dus?

Even samengevat: bewegen is gezondheid, trainen is shape, eten is gewicht. Duidelijk toch?Plaatselijk (buik)vet verliezen en slanker worden is niet mogelijk. Hiervoor moet je gewicht verliezen door middel van een negatieve energiebalans. Je basis ligt in het creëren van een calorie kort.Op alle overige gebieden, samen met de eerder besproken voedingstips, valt dus zeer veel winst te behalen. Eetpatroon, goed bewegen en actiever zijn, en (kracht)training om aan je shape te werken.Dit alles bij elkaar zal de basis vormen voor je nieuwe gezonde – en vooral duurzame – leefstijl.Als je deze tips en handvatten zou gebruiken, zal alles vanzelf ‘eigen’ gaan voelen. Je buikvet zal vanzelf verminderen. Zeker weten! Dit alles is bruikbaar voor de lange termijn, zodat je hier altijd van kunt profiteren.Bye bye buikvet!

Heb jij goede tips om buikvet te verminderen? Hoe zou jij dit willen doen?

Reactie plaatsen