Hoe kun je afvallen zonder dieet?

Heb je allerlei diëten geprobeerd, maar lukt het niet om de resultaten vast te houden? Merk je ook dat je hiervan gefrustreerd raakt maar eigenlijk nu eens wél blijvend resultaat wil?We zien het vaak gebeuren. Mensen die een tijd lang streng aan het diëten – kuch, hongerlijden – zijn, maar uiteindelijk toch de strijd verliezen van het biertje en het taartje. De wil om het gewicht te verliezen is er, maar de exacte how-to om dit vol te houden mist.Sportschoolreclames, maar ook allerlei soorten voedingsschema’s en diëten worden uitgebreid besproken. Van hormoonprogramma’s, tot koolhydraatarme voeding. Het ene zou nog beter en sneller werken dan het andere. Maar hoe kun je het nu aanpakken als je wilt afvallen, zónder het volgen van een dieet? En kan dit wel? Dit kun je in dit artikel lezen.

Inhoudsopgave – Hoe kun je afvallen zonder dieet?

  • Wat is een dieet precies?
  • Kun je afvallen zonder het volgen van een dieet?
  • Voordelen van het afvallen zonder een dieet te volgen
  • Nadelen van het afvallen zonder een dieet te volgen
  • Conclusie - Zou je wel of niet willen afvallen zonder een dieet te volgen?

Wat is een dieet precies?


Het woord diëten stamt af van het Griekse woord diata, wat ‘leefregel’ betekent. Bij het diëten, of het volgen van een dieet, eet men voeding die voldoet aan een specifieke (leef)regel. Vaak met als doel om in gewicht af te vallen.Het volgen van een dieet wordt vaak geassocieerd met honger, saai eten, frustratie over wat je niet meer mag eten, en eindeloosheid. Voorbeelden van bekende diëten zijn: Weight Watchers, Cambridge, of het Sonja Bakker dieet. Iedereen heeft hier wel eens van gehoord, en wellicht ook eens geprobeerd het te volgen.

Alle succesvolle diëten om af te vallen hebben 1 ding gemeen

Alle diëten hebben zo hun eigen voorschrift wat voeding betreft. Het ene dieet zweert bij het skippen van koolhydraten, andere mijden vetten, eten enkel eiwitten, of alleen wat appels per dag. Het gemeenschappelijke uitgangspunt is dat de dagelijkse calorie inname lager ligt, dan er eigenlijk benodigd is en/of wordt verbruikt. Oftewel: het draait hierbij om een negatieve energiebalans. Minder calorieën consumeren, dan er nodig is.

Kun je afvallen zonder het volgen van een dieet?


Hier kan ik je een simpel antwoord op geven. Ja, dit kan. Het nadeel is dat diëten over het algemeen lastig vol te houden zijn. Het is (een periode van) streng op je eten letten, waarbij je veel dingen – vaak - moet laten staan. Dit kan als gevolg hebben dat je juist nog meer trek krijgt in alles wat je niet mag. De taartjes, glazen wijn en koekjes kunnen in je dromen komen dansen. Dit kan ertoe leiden dat het dieet niet goed vol te houden is, waarna men uiteindelijk weer terugvalt in het oude patroon. De gemiste ijsjes en snacks kunnen hierbij worden ingehaald waarna iemand gewoon weer terug bij af kan zijn, en vaak nog zwaarder wordt dan het gewicht vóór het dieet. Veel diëten worden als tijdelijk gezien, wat kan zorgen voor dit bekende ‘jojo-effect’. Het is even afzien, waarna weer ‘normaal’ kan worden gegeten. Maar helaas is dit niet hoe het werkt.

 Ja, maar wat moet ik dan wél doen?

De twee toverwoorden zijn verandering en leefstijl. Diëten zijn een ‘quick fix’, maar bieden vaak geen blijvende resultaten in de toekomst. Om het jojo-effect weg te houden, is het belangrijk om een leefstijl te vinden die je wél voor altijd kan volhouden. Hierdoor is de kans groter dat je gezond wordt en blijft, en je gewicht verliest én eraf houdt. Daarnaast kost het uiteindelijk niet dagelijks al je wilskracht om bepaalde voeding te vermijden of juist wel te eten.Om een gezonde leefstijl te krijgen én te behouden, kun je jezelf de volgende vraag stellen: zie ik mezelf dit over 5 jaar nog steeds zo doen? Uiteindelijk moet het vanzelf gaan, waardoor je dit voor altijd voort kan zetten.Zoals al eerder genoemd is de negatieve energiebalans het ‘geheim’ van alle diëten. Er dient minder energie binnen te komen, dan dat er verbruikt wordt. Op deze manier creëer je een calorietekort, waardoor je in gewicht gaat afvallen. Een teveel aan calorieën kan  opgeslagen worden als vetreserve, met als gevolg dat je aankomt in gewicht. Dit wil je voorkomen.Om wat extra calorieën te verbruiken, is het aan te raden om extra te bewegen. Dit kan door middel van sport en trainingen, maar ook door dagelijkse activiteiten. Neem wat vaker de fiets in plaats van de auto, de trap in plaats van de lift, en wandel een extra halte naar de bus.Al deze kleine stappen (letterlijk!) hebben een positief effect. Het extra voordeel van meer bewegen, is dat je meer spiermassa aanmaakt. De prikkel tot spiergroei moet natuurlijk wel gecreëerd worden. Wanneer je meer spiermassa hebt, stijgt je verbranding in rust - dit werkt weer mee om meer vet te verliezen. Win-win, toch?

Wat nog meer?

Qua voeding is onbewerkt en gevarieerd eten de ‘key’. Je hoeft bijvoorbeeld absoluut koolhydraten niet als kleine duivels te beschouwen, mits deze binnen je caloriebehoefte worden gegeten. Wel kunnen meer dagelijkse eiwitten (proteïnen) zorgen voor een langer vol gevoel, en deze hebben ook veel voordelen voor de algehele gezondheid. Ook een extra portie groenten kan goed vullend zijn, veel positieve voedingsstoffen leveren, en dit alles zonder een hele hoop calorieën. Zo kun je toch meer eten, voor minder.

Good food

Wat extra kennis over gezonde voeding, kan helpen om meer bewust te eten en extra calorieën te vermijden. Bewerkte voeding bijvoorbeeld bevat al snel veel calorieën. Kies hierbij liever voor producten zonder label (dus zonder extra toevoegingen/bewerkingen). Niet omdat je niet af kan vallen als je bewerkte voeding eet, maar meer omdat bewerkte voeding minder verzadigt waardoor je sneller door blijft eten.Dus: groenten, fruit, eieren, noten en (mager) vlees zijn een goede en gezonde bron voor voedingsstoffen. Kies bij voorkeur ook voor volkoren producten zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Deze producten zijn rijk aan vezels, welke veel goeds doen voor onze darmflora, stoelgang én verzadigingsgevoel. Tenzij je hier natuurlijk niet tegen kunt.

En drinken dan?

Het menselijk lichaam bestaat voor zo’n 60-70% uit water. Het drinken van voldoende water dient dan ook zeker niet te worden onderschat. Soms kan er een gevoel van honger of trek ontstaan, terwijl dit eigenlijk behoefte aan vocht is. Het lichaam kan een hongergevoel namelijk wel eens verwarren met dorst. Drink dagelijks op zijn minst 0,033 liter water per kilo lichaamsgewicht om aan de dagelijkse vochtinname te voldoen. Daarnaast draagt water drinken bij aan het verzadigingsgevoel.Wat drinken betreft, is het aan te raden om dit zoveel mogelijk ‘calorievrij’ te doen. Het is best zonde om voor drinken te kiezen dat veel calorieën bevat. Het vult niet, en biedt verder geen tot weinig voedingsstoffen. Het is dus niet helpend om calorierijke dranken te kiezen zoals sappen of frisdranken waardoor je (ongemerkt) veel calorieën consumeert. Op deze manier kan je dagelijkse energie inname namelijk te hoog uitkomen, waardoor je alsnog in gewicht aankomt of niet afvalt. Houd het dus vooral bij thee en/of koffie (deze met mate) zonder suiker, en gewoon water.

Hongergevoel

Als je wilt afvallen zonder dieet, is het belangrijk dat je je hongergevoel wilt (leren) temmen. Als je honger krijgt, ga je eten. Als je niet op dieet bent kun je hierdoor uit de bocht vliegen. Het is hierbij prettig als je leert wat je aan het gevoel van trek kunt doen. Zoals eerder al beschreven, is het drinken van voldoende water (of calorievrije dranken) goed voor een verzadigend gevoel in de maag.Wat het eten betreft, kan ook het tijdstip van eten van invloed zijn op het hongergevoel. Onze biologische klok raakt gewend aan de tijden waarop wij eten. Als je meerdere keren op een dag eet, kan dit tot gevolg hebben dat je hongergevoel gedurende de dag blijft aanhouden. Je kunt dus kiezen om een vast eetritme te creëren van bijvoorbeeld drie hoofdmaaltijden op een dag.Het is helpend als deze maaltijden groter zijn (zodat ze voldoende vullen), en samengesteld. Als je maaltijden zowel eiwitten, koolhydraten als vetten bevatten heeft je lichaam langer nodig om ze te verteren, waardoor je dus ook langer een verzadigd gevoel hebt.

Bewust en aandachtig eten

Ook is het belangrijk om je eten bewust op te eten. Ga niet ondertussen verder met werk of het volgen van een spannende film. Op deze manier ben je namelijk afgeleid, waardoor je zonder er al te veel bij na te denken, zo een hele zak chips opeet (en vergeet het goed te proeven).Ook met het bord op schoot eten kan zorgen voor overeten. Je bent namelijk niet bewust met je eten bezig, waardoor het risico op overeten ontstaat. Neem de tijd voor je maaltijd, geniet ervan, en sta erbij stil. Op deze manier kun je echt voelen wanneer je vol zit, en hiernaar luisteren.

Schaapjes tellen

Ten slotte valt de factor slaap niet te onderschatten. Naast bewegen en gezonde voeding, is het krijgen van voldoende slaap een cruciale factor binnen een goede leefstijl.Als er minder dan zes uur per nacht wordt geslapen, kan dit bijdragen aan overgewicht. Als je te weinig uren geslapen hebt geeft je lichaam de hele dag door meer signalen af dat het trek heeft. Hierdoor is de kans groter dat je meer eet. Daarnaast daalt je wils- en laatkracht, waardoor je sneller in oude patronen terugvaltGenoeg slapen (minimaal 7 uur) is dus van groot belang. Ook de kwaliteit van slaap moet zo goed mogelijk zijn. Zorg hierbij voor een goed donkere en geventileerde slaapkamer met een fijn matras in bed. Ook is het aan te raden om schermen (zoals televisie en telefoon) uit te houden.

Voordelen van het afvallen zonder een dieet te volgen


Zoals al eerder genoemd, is het grootste voordeel van het afvallen zonder het volgen van een dieet, dat het je hele leven vol te houden is. Jojo-effecten worden tot het minimum beperkt, en het gewichtsverlies is blijvend. Maar vooral: het is voor altijd goed te doen. En voor alles geldt: met mate. Om het vol te kunnen houden is een taartje op zijn tijd uiteraard mogelijk. Echter, de rest van de tijd dien je je toch bewust te zijn van de calorieën die je consumeert.Het dient een blijvende verandering te zijn. In plaats van het rigoureus vermijden, of juist wél consumeren van bepaald voedsel, pas je bepaalde patronen in je leven aan. Meer sporten en bewegen, minder calorieën eten, en deze calorieën invullen met gezonde en gevarieerde voeding. Uiteraard met iets lekkers op zijn tijd. Al deze kleine stapjes bieden een groot resultaat op de lange termijn. Ook zal je lichaam je dankbaar zijn. Al deze dingen bieden namelijk veel voordelen voor je algehele gezondheid waardoor je je op alle vlakken beter zult voelen.Naast het gewicht, biedt het niet volgen van een dieet ook veel voordelen voor de mindset. Het niet bezig zijn met een dieet kan een vrijer gevoel geven. Je gaat leven naar richtlijnen in plaats van (strenge) voedingsschema’s, waardoor je in alle situaties flexibel kunt zijn met je voedingskeuzes. Deze flexibiliteit in combinatie met de juiste kennis zorgen ervoor dat je het beter vol kunt houden. Daarnaast moet je het (leren) integreren als gewoonte, en dan gebeurt helemaal alles zonder moeite.Al met al zal je lichaam blij zijn, maar ook je portemonnee. Het is nu niet meer nodig om veel geld uit te geven aan onzinnige diëten, nieuwe hypes, en allerlei veel te dure maaltijdvervangers. Je kan het namelijk echt zelf doen. En dat geeft ook een goed gevoel, toch?

Nadelen van het afvallen zonder een dieet te volgen


Een nadeel van het afvallen zonder een dieet te volgen, is dat het voor sommige mensen misschien lastig zou kunnen zijn om te weten wat zij dan wél moeten doen. Het is voor iedereen even zoeken, maar qua afvallen is de energiebalans leidend. Minder energie tot je nemen dan er nodig is.Zorg er hierbij voor dat de geconsumeerde voeding zo gezond, gevarieerd, en onbewerkt mogelijk is. Niet zozeer omdat onbewerkte voeding je slanker maakt, maar omdat onbewerkt eten ervoor zorgt dat je langer vol zit. Hierdoor krijg je minder cravings, hetgeen er automatisch voor zorgt dat je minder eet. Op het internet of in kookboeken zijn genoeg lekkere en gezonde recepten te vinden om nieuwe ideeën op te doen.Uiteraard kost het in het begin moeite om je dagelijkse patronen te veranderen. Dit is nieuw, eng en onwennig, en kan moeilijk zijn. Denk hierbij aan de positieve effecten voor de langere termijn en hoe blij je (lichaam) gaat zijn. Hoe langer je bezig bent, hoe meer je je weg vindt, en hoe makkelijker dit alles gaat zijn.Mochten de financiële middelen niet toereikend genoeg zijn voor een abonnement bij een spotschool, kan er zelf ook genoeg aan beweging worden gedaan. Een extra wandeling, of wat oefeningen thuis hebben al een groots effect. Dit kan al voldoende zijn om meer in beweging te komen en extra calorieën te verbranden.Ook kan een dieet een houvast vormen. Het is vaak een korte periode, dus goed te overzien. Hierbij kan je aftellen tot je klaar bent (en waarna je weer ‘normaal’ kan eten en snoepen). Bij een verandering van leefpatroon kan dit echter niet, want dit is voor ‘altijd’. Houd hierbij goed voor ogen dat de korte periode diëten weinig effect zal hebben, in tegenstelling tot het verbeterde (langdurige) leefpatroon. Bye bye jojo-effect!

Conclusie – Zou je wel of niet willen afvallen zonder een dieet te volgen?


Kleine stapjes bieden op de lange termijn grootse resultaten. En dit zelfs voor de rest van je leven. Dat extra rondje lopen, die ene sessie in de sportschool, en die paar dagen goede voeding dragen allemaal bij aan een goede gezondheid. Al deze stapjes tezamen dragen bij aan een duurzaam en gezond leefpatroon.Het is écht niet zo moeilijk als dat je misschien denkt. En ja, afvallen zonder het volgen van een dieet is dus zeker mogelijk. Het zorgen voor een negatieve energiebalans (minder calorieën innemen dan er nodig zijn), meer bewegen en zorgen voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon zijn leidend. Zowel je lichaam, mindset, als je portemonnee zullen hier blij mee zijn. You can do it!Strenge diëten en andere tijdelijke oplossingen zijn dus absoluut niet (meer) nodig om af te kunnen vallen. Een maand lang alleen leven op appels en water is namelijk niet leuk, en voor niemand vol te houden. Er zijn echter wel situaties dat het beter is om – tijdelijk – een dieet te volgen. In onze visie is dit met name in het begin, om bewust te worden van hoeveel calorieën in bepaalde voeding zit.Dus: laat de shakes en repen lekker achter slot en grendel, maar maak een gezonde maaltijd (mits de dagelijkse calorieën in acht worden genomen). Geniet ervan, en zet je dieetboeken lekker terug in de kast want je kan het zelf doen.Wat is het ‘gekste’ dieet dat jij ooit hebt gevolgd? En hoe lang hield je dit vol?
Reactie plaatsen