Hoe kun je afvallen zonder te sporten?

Tegenwoordig vliegen de hipste sportschool reclames en nieuwste trainingsvormen je om de oren. Crossfit, Zumba, Pilates, noem maar op. Nergens op (met name) sociale media kun je kijken of de #fitgirls en brede mannen staren je terug vanaf hun mooie foto’s in de sportschool. Wij kunnen ons voorstellen dat je graag zou willen afvallen, maar het niet mogelijk (of wensend) is om te sporten.Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom iemand niet zou kunnen of willen sporten, maar wel graag in gewicht willen afvallen. Naast dat je een verschrikkelijke hekel kunt hebben aan sporten ‘an sich’, kan het ook zijn dat je door lichamelijke problemen wordt belemmerd in het bewegen.Als je dan toch graag in gewicht zou willen afvallen, zónder erbij te sporten, hoe moet je dit dan aanpakken? Daar gaan wij het in dit artikel uitgebreid over hebben.

Inhoudsopgave – Hoe kun je afvallen zonder te sporten?


  • Afvallen en energiebalans (zonder sporten)
  • Voordelen van sporten bij het afvallen
  • Nadelen van sporten bij het afvallen
  • Tips bij het afvallen
  • Conclusie – Kun je afvallen zonder te sporten, en zou je dit willen?

Afvallen en energiebalans (zonder sporten)


Hier komt de hoofdvraag dan: is het mogelijk om in gewicht af te vallen zonder erbij te sporten? Ja, dit kan! Zo, ik zie de opluchting op je gezicht. Zet de sportschoenen voor nu maar even terug in de kast. Nu gaan we namelijk uitleggen wat je dan wél kan doen om af te vallen. Ten eerste bespreken wij hierbij het belang van de energiebalans en -behoefte.Ieder mens heeft dagelijks voldoende energie nodig. Dit, om de vitale (levens)processen in je lichaam te laten functioneren (het ‘Basale Rust Metabolisme’), en om dagelijks alle extra activiteiten te kunnen ondernemen. Dus van ademhalen en met je ogen knipperen (de BRM), tot de wandeling met de hond, het lopen naar het toilet, boodschappen doen, etc.Hoeveel energie dit voor jou precies is, is afhankelijk van diverse factoren. Hierbij kun je denken aan geslacht, leeftijd, gewicht en dagelijkse activiteiten. Want, hoe actiever je bent, hoe meer energie er nodig is.

De energie weegschaal

Ons lichaam haalt energie uit de voeding die wij eten. Iedereen heeft hierdoor een dagelijkse calorie/energie inname, wat je uiteindelijke energiebalans vormt. Dit kun je zien als een (balans) weegschaal. Als je dagelijks precies genoeg calorieën eet in verhouding tot je verbruik, zul je op gewicht blijven en is de weegschaal in balans.Als je per dag meer eet dan je verbruikt, slaat de weegschaal door naar één kant, en kun je in gewicht aankomen. Deze positieve energiebalans bevat een teveel aan calorieën en dit overschot aan energie kan opgeslagen worden als vetreserve. Hierdoor kun je in gewicht aankomen, en dit wilde je juist net voorkomen…Als je minder calorieën eet dan je dagelijks verbruikt, slaat de weegschaal de andere kant uit. Er komt minder energie binnen dan nodig is, en hierdoor kun je in gewicht afvallen. Dit heet de negatieve energiebalans.

Is sporten hierbij nodig?

Nee, in theorie is het dus niet nodig om te sporten bij de wens om af te vallen. Als je wil afvallen zonder te sporten, is het namelijk essentieel om je dagelijkse energie-inname eens goed onder de loep te nemen. Je kunt afvallen bij een calorietekort, oftewel een negatieve energiebalans, zoals hiervoor is besproken. Je dient minder calorieën te eten dan je per dag verbruikt. Hierdoor zou je in gewicht moeten afvallen.Kijk dus eens goed naar je eetpatroon. Hoeveel calorieën eet je precies (dit zou je even kunnen bijhouden), en staat dit in verhouding tot je verbruik? Hier is ontzettend veel winst te behalen. Om te kunnen afvallen, dien je namelijk echt in een negatieve energiebalans te zitten.Verderop in dit artikelen bespreken wij nog wat tips betreffende het (gezonde) voedingspatroon en – het behouden van – een (negatieve) energiebalans.

Voordelen van sporten bij het afvallen


Ja, we moeten er toch wel even bij stilstaan. Sporten heeft namelijk enorm veel voordelen voor de algehele gezondheid. Uiteraard kan het zijn dat je dit artikel leest terwijl je met blessures of andere lichamelijke ongemakken en/of ziekten kampt. Wij snappen volledig dat sporten hierdoor voor jou echt (tijdelijk) geen optie is.Misschien dat je verderop in dit artikel nog wat aan onze tips kunt hebben qua (lichte) dagelijkse beweging. En anders, neem deze gezondheidsvoordelen mee voor de toekomst waarbij sporten wellicht wel weer een optie is.Graag zouden wij deze kans willen aangrijpen, om de mensen die geen zin hebben tóch wat te motiveren. Als je nog nooit hebt gesport kan het een grote drempel zijn om de stap naar een sportschool te zetten. Iedereen is hier echter vroeg of laat tegenaan gelopen, en iedere sporter is ergens begonnen. Het kost wat tijd om kracht en conditie op te bouwen.Rome is ook niet in één dag gebouwd. Wat extra dagelijkse activiteiten (zoals een wandeling) zijn al ontzettend goed voor de gezondheid en het opbouwen van conditie. Ook zijn er op internet vele ‘home workouts’ te vinden die je thuis kunt doen om toch in beweging te komen. Hierdoor kan de latere stap naar een sportschool kleiner worden. Verderop meer tips!

Sporten

Sporten en bewegen is gezond. Dat heeft iedereen weleens gehoord. Naast het verbanden van calorieën, kan het leuk zijn om te doen. Je lichaam maakt de gelukshormonen dopamine en endorfine aan, welke je een prettig gevoel geven.Ook stimuleert sporten je doorbloeding, spieractiviteit, zuurstofopname etc. wat allerlei goede processen in stand zet en/of houdt. Ook het risico op overgewicht (met alle gevolgen van dien) wordt door regelmatig bewegen beperkt.Sporten bij het afvallen kan met name zorgen voor een verbruik van (iets) meer calorieën. Sporten kost energie, en energie haalt je lichaam uit calorieën (dus uit voedsel). Hierdoor creëer je dus een grotere negatieve energiebalans, waardoor het makkelijker kan zijn om af te vallen. Echter, sporten ‘an sich’ is geen nódige toevoeging tijdens het afvalproces.Het heeft dus weinig extra voordelen om uren te staan zweten op een loopband. Naast dat sporten je plezier kan opleveren, doe je het voor je gezondheid en het shapen van je lichaam (indien gewenst). Voor het afvallen in gewicht is de energiebalans leidend, en niet die zwoegende uren in de sportschool. Gebruik het sporten dus eventueel als extra toevoeging, maar niet als basis ‘tool’ om af te vallen.

Nadelen van sporten bij het afvallen


Als iets voordelen oplevert, zijn er ook vaak nadelen te bedenken. Zo ook bij het sporten (in combinatie met het afvallen). Ten eerste kan sporten heftige spierpijn teweegbrengen. Dit wil toch niemand vrijwillig doormaken? Iedereen heeft dit waarschijnlijk weleens in meer of mindere mate gevoeld, en fijn is het niet. Toch, de spiermassa die je ermee opbouwt kan als motivatie werken.Naast spierpijn, kunnen blessures ook optreden tijdens het sporten. Denk dus goed aan je techniek, en zorg ervoor dat je de oefeningen goed uitvoert om blessures te voorkomen. Het is hierbij aan te raden om hulp in te schakelen van een trainer of iemand anders die regelmatig traint, maar ook is er heel veel informatie op het internet beschikbaar. Doe hier dus je voordeel mee. Het is altijd fijn om te leren, toch?

Mindset

In combinatie met het afvallen, kan sporten voor sommige mensen ook averechts werken. Met name qua mindset. Zoals we al eerder in dit artikel hebben besproken, creëer je een calorietekort door te sporten. Dit zorgt voor een iets grotere dagelijkse negatieve energiebalans.Nu kun je hier op twee manieren mee omgaan. Je kunt dit zien als een grotere winst, want: meer tekort opgebouwd is iets sneller afvallen (op de langere termijn).Een ander nadeel voor de mindset, is het feit dat je tegen het sporten op gaat kunnen zien. Je ziet het als een opgave, en je hebt er een hekel aan. Hierdoor kan je jezelf dingen gaan opleggen, wat je weer op alle vlakken tegenwerkt. Bedenk dus: als je wil afvallen, is het sporten écht geen noodzaak.Ook kan het gebeuren dat je jezelf na een goede workout wil belonen. Dit kan in de vorm van een lekkere snack zijn, want: nu heb je het verdiend, toch? Dit is zonde van de verbruikte calorieën en het gecreëerde tekort. Wees je ervan bewust hoe je hiermee zou willen omgaan.Zoals al eerder kort benoemd, kan het sporten een grote drempel vormen. Het kan beangstigend zijn als je nog nooit hebt gesport, je weet niet hoe het moet en of je het wel kan en leuk vindt. Allerlei persoonlijke redenen kunnen beren in het bos creëren. Eerste keren zijn altijd spannend, en iedereen moet ergens beginnen. Het komt écht wel goed! Ook kun je beginnen met het thuis doen van wat (lichte) oefeningen.Ten slotte zouden financiële middelen niet toereikend kunnen zijn om een sportschool abonnement aan te gaan. Gelukkig is dit niet nodig om toch te kunnen bewegen. Je hoeft echt niet in de nieuwste sportkleding en laatst uitgebrachte schoenen te lopen.Ook kun je op het internet veel workouts vinden die je in je eigen omgeving uit kunt voeren. Zo kun je toch (oefenen met) trainen, zónder ervoor naar een sportschool te hoeven gaan.

Tips bij het afvallen


Zoals je al hebt kunnen lezen, is het verhaal over de dagelijkse energie-inname de hoofdzaak om af te kunnen vallen. Hier gaan we je dus wat tips geven omtrent de voeding. Het is namelijk helpend voor je lichaam (en je geest) om de dagelijkse calorieën die je inneemt, zo optimaal mogelijk te laten zijn. Ook is het fijn dat je er geen onnodige hongergevoelens bij hebt de hele dag door.

Vocht

Drink! Zo belangrijk, en soms zo onderschat. Drink voldoende om je vochtbalans op peil te houden. Het vocht houdt alle processen in je lichaam op gang, plus het geeft een gevoel van verzadiging. De voorkeur ligt bij ‘gewoon’ water, thee en/of koffie zonder suiker, omdat deze geen (‘lege’) calorieën bevatten. Dit helpt bij het behouden van je (negatieve) energiebalans. Eet gevarieerd, gezond, en stel goede maaltijden samen. Zorg ervoor dat je maaltijden altijd een component aan vetten, eiwitten (proteïnen) en koolhydraten bevatten. Deze zorgen voor een voldaan gevoel, en je lichaam heeft even werk om alles te verteren. Hierdoor houd je het gevoel van verzadiging ook langer vast.Tevens is het aan te raden om voedingsmiddelen laag in calorieën te kiezen. Dit maakt het makkelijker om de negatieve energiebalans te houden. Bewerkt voedsel bevat vaak meer calorieën (en toevoegingen). Het risico bestaat hierbij dat je er al snel meer van eet, gezien het minder verzadigend werkt. Hierdoor kan het gebeuren dat je dus toch in een calorie overschot belandt.

Volume, volume

Eet bij voorkeur voedsel met weinig calorieën, maar waar je wel veel van kan eten. Groenten zijn hiervoor bij uitstek geschikt. Gezond, laag in calorieën, en vullen goed. Hier kan je dus (relatief) veel van eten, voor weinig. Top toch?

Toch wat bewegen?

Denk je nu na dit alles: ‘hmm, ik wil niet sporten, maar wel wat meer bewegen?’. Het is altijd goed om dagelijks wat actiever te worden. Zowel voor je lichaam, als voor je geest. Maar, het is dus niet noodzakelijk in het proces om af te kunnen vallen.Letterlijk alle kleine stapjes helpen voor het grotere geheel. Pak iets vaker de fiets in plaats van de auto, neem de trap in plaats van de lift, of wandel net dat grotere rondje met de hond. Je lichaam (en geest) zullen je dankbaar zijn, en wie weet krijg je er wat meer plezier in.Wie weet is de sportschool niets voor jou, maar zou je het wel leuk vinden om andere vormen van activiteiten en beweging te proberen. Misschien vind je een passie in dansen, yoga (wat ook goed is voor de geest!), paardrijden, zwemmen, klimmen of voetballen. Er zijn zóveel manieren van sporten mogelijk.

Conclusie – Kun je afvallen zonder te sporten, en zou je dit willen?


Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, is sporten niet noodzakelijk als je de wens hebt om af te vallen. Het is heel goed mogelijk om gewicht te verliezen zonder te staan zwoegen in de sportschool.Of je er nu een grote hekel aan hebt, of dat het door blessures (en/of andere lichamelijke ongemakken) gewoon niet wenselijk of mogelijk is om te sporten. Het hóéft dus echt niet.De sleutel naar het succes tot afvallen, ligt hem in de energiebalans. Creëer een negatieve energiebalans, zodat je minder energie/calorieën tot je neemt, dan dat je dagelijks verbruikt. Op deze manier ontstaat er een calorietekort, waardoor je in gewicht kunt afvallen. Jazeker, jij kan het ook!Het is helpend voor je lichaam (en je hongergevoel) dat je veel kan eten, zonder al te veel calorieën binnen te krijgen. Kies hierbij met name voor veel groenten (groot volume dus vullend, laag in calorieën, en héél gezond), eiwitten, en zoveel mogelijk onbewerkt voedsel.Vergeet ook niet voldoende te drinken. Consumeer dagelijks binnen je (negatieve) energiebalans, dus houdt deze in acht. Te veel calorieën kunnen opgeslagen worden als vetreserve.Sporten kan wel een positieve toevoeging vormen, mits je hiervoor open zou staan en het lichamelijk mogelijk is. Het kan leuk zijn om te doen, hormonen die je prettig en gelukkig laten voelen worden aangemaakt, en het doet positieve dingen voor je algehele gezondheid. Er zijn zoveel sporten en activiteiten te bedenken. Misschien is het leuk om eens wat uit te proberen, en ontdek je zo een nieuwe passie.Ook is het altijd goed om in het dagelijkse leven wat actiever te worden. Iets vaker met de fiets of lopend de boodschappen gaan halen in plaats van met de auto bijvoorbeeld. Het is goed voor je lichaam, en je verbrandt er toch wat extra calorieën mee. Zwoegen is de sportschool is écht geen noodzaak, maar alle extra stapjes zijn meegenomen.Zo zie je maar, er zijn vele manieren mogelijk om actief te zijn, zonder te hoeven sporten in een sportschool. Maar nogmaals: sporten is niet nodig, om af te vallen. Dit draait om de negatieve energiebalans.

Zou jij willen afvallen zonder erbij te hoeven sporten? Wat voor activiteit zou jij leuk vinden om eens te proberen?

  
Reactie plaatsen