Hoe kun je buikvet wegkrijgen?

Je bent goed op weg! Je let op je voeding en wat er (minder) aan energie binnenkomt, je beweegt lekker, en pakt wat uurtjes in de sportschool mee (of niet). Goed bezig! Maar voel je jezelf toch nog niet zo prettig in die (iets te strakke) broek of dat ene shirtje? Je vindt je buik nog misschien iets te aanwezig. Je voelt je hier niet prettig bij en zou graag willen weten hoe je deze weg kunt krijgen. We got you! Wij hebben alles voor je uitgezocht zodat ook jij – na het lezen van dit artikel – je weer prettiger voelt in je kleding. Doei buikvet!

Inhoudsopgave – Hoe kun je buikvet wegkrijgen?


  • Hoe kun je buikvet wegkrijgen?
  • Voeding en het wegkrijgen van buikvet
  • Korte termijn versus lange termijn
  • Conclusie – Kun je buikvet wegkrijgen en hoe doe je dit?

Hoe kun je buikvet wegkrijgen?


First things first. Ja, je buikvet kan je zeer zeker wegkrijgen. Maar, het is alleen niet mogelijk om alléén bij je buik vet weg te krijgen. Jammer! Het is helaas onmogelijk om lokaal vet weg te krijgen en af te slanken. Hiervoor zou je in zijn ‘algeheel’ moeten afvallen. Je hebt het helaas niet voor het kiezen waar en in welke volgorde (qua gebieden) dit zal gebeuren. Maar geloof me als ik zeg dat je buik zeker vanzelf zal volgen. Patience my friend! En na het lezen van dit artikel weet je alles over het wegkrijgen van buikvet, en hoe je dit op de beste – en meest gezonde – wijze kan doen.

Afvallen 101

Oké. Je weet nu dat je in gewicht (vet) zou moeten afvallen om je buikvet vanzelf weg te krijgen. Maar hoe gaat dit afvallen nu precies in zijn werk? Laten we beginnen bij deze basis. De sleutel tot afvallen zal je hier gaan vinden.

Dingen doen en brandstof

Voor alles wat je doet is er brandstof nodig. Je kunt je voorstellen dat al je dagelijkse activiteiten veel energie vereisen, maar ook verbruiken. Deze energie komt ons lichaam binnen in de vorm van calorieën. Te vinden in alles wat wij eten en drinken (behalve water). Ons lichaam kan deze calorieën omzetten in bruikbare energie, en dus brandstof. Hoe meer je doet, hoe meer energie je nodig hebt, en ook weer verbruikt. Dit omvat niet alleen een uurtje knallen in de sportschool, maar ook activiteiten waar je misschien minder bij nadenkt. Denk maar aan jezelf aankleden, het huis stofzuigen, je maaltijd koken, douchen, boodschappen doen, etc. Best veel he?

Het Basale Rust Metabolisme (BRM)

In ons lichaam gebeurt ook ongemerkt ontzettend veel. Ook dit zal een minimale hoeveelheid aan energie vereisen en verbruiken. Deze processen gaan namelijk altijd door, zelfs als je de hele dag ligt te slapen. Dit heet je Basale Rust Metabolisme (BRM). Deze vitale processen houden ons in leven, organen blijven functioneren, onze haren blijven groeien, onze spijsvertering gaat door, ademen in en uit, etc. Er gebeurt dus van alles daarbinnen! Ook deze processen hebben dus wat brandstof nodig. Hoeveel dit precies is, is voor iedereen anders. Onder andere je gewicht, geslacht, leeftijd, en mate van activiteit spelen een rol.

Je dagelijkse geconsumeerde calorieën

Om het proces van energie inname en verbruik – en dus het afvallen – goed uit te kunnen leggen, maken wij gebruik van de balansweegschaal. Zo’n mooie ouderwetse met aan beide kanten een schaaltje. Aan de linkerkant leggen wij de dagelijkse geconsumeerde calorieën/energie. Het totaal aan calorieën dat je dagelijks tot je neemt. Rechts ligt het totaal van je verbruik op een dagelijkse basis. Dit is je BRM plus alle extra activiteiten die je doet. Als de weegschaal in balans is, zul je op je huidige gewicht stabiel blijven. Je dagelijkse calorie inname speelt namelijk quitte met wat je verbruikt.

Aankomen in gewicht

Aankomen in gewicht, gebeurt met een positieve energiebalans. Simpel gezegd: er komt meer binnen dan je nodig hebt/kan verbruiken. Hierdoor ontstaat er een teveel aan calorieën in het lichaam, wat nu niet direct verbruikt kan worden als brandstof. Dit overschot kan dus worden opgeslagen als vetreserve, waardoor je in gewicht zal aankomen. Je kunt je voorstellen dat dit je buikvet alleen kan laten toenemen, in plaats van verminderen. Dit wilden we dus niet!

Afvallen in gewicht

Om te kunnen afvallen in gewicht, en dus buikvet, dien je een negatieve energiebalans te hanteren. Onthoud deze woorden, want dit is dé sleutel tot gewichtsverlies.  Dit wil zeggen dat je meer verbruikt dan dat er binnenkomt aan calorieën/energie. Je creëert dus een calorietekort. Er komt minder binnen dan dat er nodig is. Hierdoor zul je afvallen, en uiteindelijk je buikvet wegkrijgen. Yes!

Voeding en het wegkrijgen van buikvet


Zo, de basis zit erin. Nu weet je hoe het afvalproces precies werkt. Maar er is meer... Wij hebben namelijk nog goede adviezen om dit op een zo gezond en duurzaam mogelijke manier te kunnen doen. Geen strenge (crash) diëten die niet vol te houden zijn (en welke vaak ongezond zijn!), maar echte bruikbare tips die je in een nieuwe leefstijl zou kunnen integreren zonder dat het al te veel moeite kost. Én waar je je hele leven iets aan hebt! Voeding speelt namelijk een heel belangrijke rol in het wegkrijgen van buikvet. Maar als je door allerlei strenge regels iets niet vol kunt (en wilt) houden, heeft het weinig zin. Daarom alleen tips waar je op de lange termijn veel aan hebt.

Veggie power

Fruit en groenten gaan nieuwe beste vrienden worden. Omdat je een negatieve energiebalans hanteert, is het gevoel van trek hebben onvermijdelijk. Je lichaam vraagt immers om meer energie, en hier komt nu net even wat minder van binnen. Om dit gevoel in te perken, is het wel zo prettig als je relatief veel kan eten, voor zo min mogelijk calorieën. Groenten zijn hier een uitstekend voedingsmiddel voor! Ze bevatten veel goede voedingsstoffen en weinig calorieën waardoor je er veel van kunt eten zonder je gecreëerde calorietekort snel teniet te doen. Zij zullen dus goed werken op je verzadigingsgevoel. Eet dagelijks minstens 400 gram groenten om van al deze voordelen te kunnen profiteren. Ook fruit hoort in een gezond voedingspatroon. Dagelijks 2 stuks (200 gram) is aan te raden.

Bouwstenen

Eiwitten (proteïnen) vormen de kleine bouwstenen in en van ons lichaam. Het is dan ook belangrijk om hier voldoende van te eten. Voeg bij elke maaltijd een eiwitbron toe. Ook deze bevatten relatief weinig calorieën, én hebben een gunstig effect op je verzadigingsgevoel. Het verwerken van proteïnen kost namelijk vrij veel tijd voor je lichaam, waardoor je het gevoel van verzadiging ook langer kunt vasthouden. Proteïnebronnen zijn onder andere kwark, eieren, gevogelte, vlees, vis en noten en zaden. Ook peulvruchten en bonen bevatten wat eiwitten. Deze kunnen dienen als een aanvulling op je maaltijden, of zelfs als alternatieve eiwitbron.

Volume = vullend!

Zoals je al hebt gelezen, werkt een gevulde maag goed op het gevoel van verzadiging. Hierdoor zal het gevoel van trek zo lang mogelijk uitblijven. Dat is wel zo prettig toch? Zo grijp je niet zo snel naar alle snacks in de kast. Een volle maag met voedsel dat uit zo min mogelijk calorieën bestaat is mogelijk, dat heb je hierboven kunnen lezen. Maar wist je ook dat er zoiets als een maagstretch bestaat? Als je je maaltijden zo volwaardig mogelijk samenstelt, met zo groot mogelijk volume, krijg je sneller een signaal van verzadiging. Als je een goed bord eet, vult dit je maag. Je maagwand rekt wat op, en dit oprekken (de maagstretch) geeft een signaal af aan je lichaam dat het verzadigd is. Je voelt je vol, voldaan, en dit blijft ook langer. Kies dus voor maaltijden die met name veel groenten en wat eiwitten bevatten om van het maagstretch voordeel te profiteren. En dat zelfs voor niet zoveel calorieën. Top toch!

Volwaardige maaltijden

Je hebt nu alle tools in handen om gezonde maaltijden samen te stellen. Dit zal je helpen om zoveel mogelijk vitamines, mineralen, vezels en allerlei andere positieve voedingsstoffen tot je te nemen. De energie die je tot je neemt, is hierdoor heel bruikbaar voor je lichaam. Het begrip volwaardig wil zeggen dat de maaltijden een bron aan koolhydraten, eiwitten en vetten bevatten. Dit maakt de maaltijd compleet, en geeft je lichaam wat tijd om alles te verwerken. Dit houdt je verzadigingsgevoel tevens langer aanwezig, en werkt op de maagstretch. Zo zal het afvallen op een gezonde (en duurzame) wijze verlopen. Beter kan niet. En uiteraard, geniet af en toe van iets dat jij écht heel lekker vindt. Zo houd je alles in balans, en kun je flexibel zijn. Houd de basis echter gezond, en met mate iets lekkers.

Voedsel zonder etiket

Kies ten slotte bij voorkeur voor onbewerkt voedsel, dus voedsel zonder etiket. Dit is puur (dus bruikbaarder voor je lichaam), bevat alle aanwezige voedingsstoffen, en relatief minder calorieën dan de bewerkte variant. Dit kan je dus ook helpen om de grotere volumes te creëren. Bij bewerkte voedingsmiddelen (die hoger in calorieën zijn) kun je ongemerkt je calorie tekort weg eten zonder dat je het doorhebt.

Korte versus lange termijn


Hier en daar ben je het begrip duurzaam al tegengekomen. Ook spraken wij al even over de zin en onzin van crashen en strenge diëten welke niet voor de lange termijn vol te houden zijn. Graag willen wij dan ook nog even stilstaan bij dit onderwerp, nu je alle handvaten hebt gekregen.

Snel of duurzaam?

Er zit een verschil in de resultaten en het proces op de korte en de lange termijn. Wil je graag zo snel mogelijk afvallen omdat je een speciale gelegenheid hebt? Uiteraard prima als dit je doel is. Houd er wel rekening mee dat je de snel verloren kilo’s vaak snel weer aan komt. Dit effect van jojoën zal ook geen positieve bijdrage leveren aan je gezondheid. Dit proces, met een kortdurend resultaat, raden wij dan ook liever niet aan (tenzij dit dus een achterliggende reden heeft). Waarom dit niet goed voor je gezondheid is, is onder andere het feit dat je aanzienlijk wat voedingsstoffen tekort gaat komen. Je hanteert een groot calorietekort (omdat je het gewicht snel kwijt wil), waardoor je dus minder eet. Als je minder eet, is de kans groot dat er een tekort aan vitamines, mineralen, vezels etc. zal ontstaan. Niet zo prettig dus! Doe dit crashen dan ook niet langer dan een aantal weken. Uiteraard de extreme hongergevoelens en strenge restricties nog daargelaten. Feestjes, etentjes, verjaardagen enzovoorts zullen een behoorlijke wilskracht vereisen, en de vraag is ook of je dit voor een langere periode zou (kunnen en willen) volhouden. Klinkt toch minder aantrekkelijk he? Daarom willen wij je graag adviseren om een nieuw, duurzaam en gezond leefpatroon te hebben. Dit zou je namelijk zo lang kunnen volhouden als jij zou willen, omdat je flexibel kunt zijn in (bijvoorbeeld) sociale situaties en speciale gelegenheden. Geen strenge restricties maar bewust leven. Dit betekent dus ook dat je oneindig lang kan genieten van je mooi (en passend) zittende kleding mét strakke buik! Yes! Dat is toch veel beter dan ‘maar een paar weken’? Je hebt nu alle kennis in handen wat betreft je verantwoorde voedingspatroon, maar er zijn nog wat andere vlakken waar veel winst op te behalen valt. Uiteraard helpen wij je hier ook mee, zodat je op alle gebieden goed en gezond (verantwoord) bezig kunt zijn. Hello new you! Zo kan het niet meer fout gaan, en spreek je van een nieuwe leefstijl.

Genoeg drinken!

Haal dat flesje water maar uit de koelkast, en drink hier een paar van op een dag. Het drinken van voldoende vocht is niet alleen gezond, maar kan zelfs verzadigend werken. Het lichaam verwart soms de gevoelens van trek en dorst, waardoor je soms onterecht denkt dat je honger hebt. Hierdoor zou je toch wat extra snacks willen eten, terwijl het ‘maar’ dorst was. Drink wat glazen water voor en tijdens je maaltijd om het gevoel van verzadiging sneller te bereiken en geen neppe trekgevoelens te krijgen. Wij adviseren met name veel water, en wat koffie en thee zonder suiker. Dit bevat geen calorieën. Als je dagelijks wat glazen frisdrank en sapjes met allerlei suikers neemt, kun je ongemerkt snel je calorietekort wegdrinken.

Nog éven langer liggen

Slaap minimaal 7 uur per nacht. Dit herstelt je lichaam en rust je goed uit. Ook zal dit je humeur zeer zeker ten goede komen. Bij minder dan 6 uur slaap kun je je naast moe en prikkelbaar zelfs meer hongerig voelen. Wist je dat? Je lichaam zal namelijk over de hele dag een treksignaal gaan afgeven, wat je wilskracht misschien negatief kan beïnvloeden.  

Move that body!

Lekker actief bezig zijn is natuurlijk goed voor je gezondheid. Het beperkt onder andere het gevaar op en van obesitas en andere gezondheidsrisico’s, en stimuleert de doorbloeding en zuurstofopname. Sporten en bewegen is niet alleen gezond, maar kan ook een fijne bron van ontspanning en plezier zijn. Je kunt even je hoofd legen, en gelukshormonen worden aangemaakt. Zie dit sporten echter niet als grootste factor in het afvalproces. Dit is namelijk niet zo. Natuurlijk verbruikt sporten wat energie, maar dit is maar een minimaal stukje in het grotere geheel. Als je wil afvallen, en je buikvet kwijt wil raken, is je negatieve energiebalans altijd leidend. Gebruik het bewegen en trainen als een goede extra, en doe het omdat je het leuk vindt.

Shapen

Krachttraining vooral, zou wel kunnen helpen in het shapen van je lichaam. Het aanmaken van spiermassa geeft je lichaam wat meer vorm. Hierdoor kan het strakker ogen, mits je vetmassa niet te hoog is. Buikspierkwartiertjes hoef je niet extra te doen. Zoals je nu weet, kan je namelijk niet plaatselijk afslanken, en ook de buikspierkwartieren zullen dus geen direct effect op je buikvet uitoefenen. Wel zal het je buikspieren wat versterken, maar het wegkrijgen van het buikvet dient echt door je negatieve energiebalans te komen. Dit scheelt je weer heel veel kwartiertjes aan tijd en moeite! Houd dus je calorietekort aan, en train/beweeg lekker voor ontspanning, plezier en shape. Je buikvet zal vanzelf verdwijnen. Geen ellenlange buikspieren meer op de harde grond. Yes! 

Conclusie – Kun je buikvet wegkrijgen en hoe doe je dit?


Zo goed mogelijk samengevat: bewegen is gezondheid, trainen is shape, eten is gewicht. Na het lezen van dit artikel weet je alles over het wegkrijgen van je buikvet. Plaatselijk vet verliezen en slanker worden is niet mogelijk. Je moet in zijn ‘algeheel’ gewicht verliezen en hiervoor hanteer je een negatieve energiebalans. Het calorietekort – het minder binnen laten komen, dan er verbruikt wordt – is altijd leidend. Sporten en bewegen zou een leuke en gezonde extra zijn (waarbij je werkt aan je shape), maar is niet de hoofdzaak. Met al deze tips en adviezen werk jij aan een nieuwe, gezonde en duurzame leefstijl zodat je voor altijd zou kunnen genieten van je slankere buik. Zónder dat het je al te veel moeite zal kosten! Omdat je nu handvatten hebt op alle gebieden, kun je het voor de lange termijn inzetten. Tot nooit meer ziens, buikvet!

Wat is jouw beste tip om je buikvet weg te krijgen? En wat is het ‘gekste’ of slechtste advies dat jij ooit hebt gekregen (wat betreft het wegkrijgen van buikvet)?

   
Reactie plaatsen