Hoe kun je afvallen bij je buik?

Je bent lekker bezig met het afvallen. Hierbij ben je aan het sporten – of misschien ook niet. Je let in ieder geval goed op wat je eet, en de kilo’s verdwijnen. Maar wil het afvallen rondom je buik nog niet lukken?Buikvet. Het lijkt er zo makkelijk en snel aan te zitten, maar o zo moeilijk om er weer af te krijgen. Wij helpen je! Lees snel verder in dit artikel.

Inhoudsopgave – Hoe kun je afvallen bij je buik?


  • Hoe kun je afvallen?
  • Kun je alleen vet verliezen bij je buik?
  • Hormonen en afvallen bij je buik
  • Helpt sporten tegen buikvet?
  • Voeding en leefstijl tips
  • Conclusie – Kun je afvallen bij je buik?

Hoe kun je afvallen?


Laten we dit artikel beginnen met de vraag (en vooral het antwoord hierop) hoe je kunt afvallen. Op deze manier zal je beter begrijpen hoe dit proces werkt, waarna wij later op het verband zullen ingaan tussen afvallen en buikvet.

Je energiebalans

Het eerste begrip is ook direct een heel belangrijke. Namelijk de energiebalans. Ieder mens heeft dagelijks voldoende energie nodig om goed te kunnen functioneren. Deze energie wordt in de vorm van calorieën door het voedsel aan ons lichaam geleverd.Een minimale hoeveelheid aan energie is nodig voor het Basale Rust Metabolisme (BRM). Dit rustmetabolisme laat je vitale levensfuncties goed verlopen. Hierbij kun je denken aan het knipperen van je ogen, het in en uitademen, het groeien van je haren, etc. Deze energie heb je dus altijd nodig, ook al zou je de hele dag slapen.Alles wat je op een dag extra doet, vereist meer energie, dus meer calorieën. Niet alleen sporten vereist meer calorieën om te verbranden, maar ook het lopen naar de brievenbus, douchen, jezelf aankleden, of het hebben van een actieve baan waarbij je veel in beweging bent.Hoeveel calorieën dit op een dag voor jou zijn, kan met verschillende zaken te maken hebben. Geslacht, leeftijd, lengte, en je dagelijkse activiteiten spelen een rol. Hoe actiever je bent, hoe meer energie je nodig hebt.Wat je op een dag eet – dus aan energie consumeert – vormt je dagelijkse energiebalans. Zie deze energiebalans nu even voor je als een (balans)weegschaal. Aan de linkerkant heb je het aantal calorieën dat je dagelijks eet, en aan de rechterkant wat je op een dag verbruikt (dus zowel de BRM als de extra activiteiten).Zie je het voor je? Ok. Stel je nu voor dat deze weegschaal in balans is. Hierbij staat je calorie inname gelijk aan het aantal calorieën dat je op een dagelijkse basis verbrandt. Je speelt dus quitte. Je zult niet aankomen, maar ook niet afvallen.

Positieve energiebalans

Nu zakt de weegschaal naar de linker kant. De calorieën wegen nu zwaarder dan het verbruik. Hierbij zul je dus te veel eten, in verhouding tot wat je verbrandt. In deze situatie zul je op en duur in gewicht aankomen. Het teveel aan calorieën – dus energie – kan hierbij worden opgeslagen als vetreserve.Dit wordt een positieve energiebalans genoemd. Je eet hierbij meer dan je op een dagelijkse basis kan verbranden.

Negatieve energiebalans

Ten slotte kan de weegschaal naar rechts wijken. Het verbruik weegt hierbij zwaarder dan de geconsumeerde calorieën. Je verbruikt dus meer, dan wat je tot je neemt. Als dit het geval is, zou je in gewicht afvallen. Simpel gezegd: er komt minder binnen dan er nodig is.Als dit het geval is, wordt er een negatieve energiebalans gehanteerd. Dit wil je dus hebben als je in gewicht wil afvallen. Je creëert een calorietekort. Enkele tips wat betreft voeding en leefstijl kun je verderop in dit artikel vinden.

Kun je alleen vet verliezen bij je buik?


Helaas. Nee dit kan niet. Het is niet mogelijk om plaatselijk vet te verbranden en dus plaatselijk af te vallen/slanker worden. Je kan afvallen bij je buik, door het hanteren van een calorietekort waardoor je afvalt in gewicht. Lokaal afvallen heb je (jammer genoeg) niet voor het kiezen.

Lichaamsvet

Ieder lichaam bevat wat vet. Dit is heel hard nodig. Vet isoleert, reguleert je lichaamstemperatuur, en speelt een belangrijke rol in hormonale processen. Ook beschermt het de weefsels en organen, en biedt het een opslagplaats voor (reserves) energie. Vet is dus nodig, mits dit zich in de gezonde waarden bevindt.Wat de gezonde waardes zijn, is afhankelijk van diverse factoren. Leeftijd, lengte en geslacht bijvoorbeeld spelen een grote rol. Ook persoonlijke doelen en wensen kunnen van invloed zijn op je (wenselijke) vetpercentage.

Lichaamsvet bij mannen en vrouwen

Ten eerste is er al het verschil in geslacht. Lichaamsvet zal zich bij vrouwen met name rond de heupen, dijen, borsten en buik verdelen. Dit heeft een biologische oorzaak. Vrouwen hebben meer vetreserves nodig voor eventuele zwangerschappen.Bij mannen verdeelt het lichaamsvet zich met name in het bovenlichaam (de borst en de buik). Vet heeft voor hen geen biologische noodzaak, waardoor de gezonde marges voor mannen lager liggen.

(Te veel) buikvet

Als wij ons richten op het buikvet, kan een teveel hieraan ook gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Te veel buikvet kan ontstaan door het te langdurig consumeren van té veel calorieën, ten opzichte van je gebruik. Weet je nog? De positieve energiebalans.Als dit maar lang genoeg plaatsvindt, zul je in gewicht – en vet – aankomen. Hierdoor kan een grote concentratie aan visceraal vet ontstaan, met grote risico’s voor de gezondheid. Mensen met obesitas en (ernstig) overgewicht lopen vaak dit risico.

Visceraal vet

Misschien heb je dit begrip wel eens gehoord of ergens gelezen. Visceraal vet is het vet dat zich vooral in de romp ophoopt. Het zit met name rond de organen, en kan ervoor zorgen dat de organen hun functies niet meer goed kunnen vervullen.Het is de meest gevaarlijke vorm van vet. Het is een actief vet, dus bevat veel actieve vetcellen en is doorbloed. Visceraal vet geeft onder andere vetzuren af aan de lever, waardoor vervetting kan ontstaan.Dit is echter maar één van de voorbeelden waarom dit vet zo gevaarlijk is voor de gezondheid. Hart- en vaatziekten, diabetes en een slechte doorbloeding van de organen kunnen ontstaan.

Vetpercentage en afvallen

Of jij een gezond vetpercentage hebt, zou je kunnen laten opmeten door middel van een huidplooimeting met een tang, of een weegschaal met ingebouwde meetapparatuur. Ook de mate van het viscerale vet in je lichaam is op te meten. Deze waarde dient zich tussen de 1-12 te bevinden.

Afvallen van de buik

Vet kan zich dus (naast allerlei anderen plekken) ook op je buik manifesteren. Als je zou willen afslanken op je buik, zou dit dus moeten door ‘algeheel’ af te vallen. Zoals je al hebt kunnen lezen, kun je dit doen door het hanteren van een negatieve energiebalans.Als je wat kilo’s verliest, zal het vet op je buik zich ook vanzelf verminderen. Wanneer precies, of hoe snel dit zal gebeuren, is helaas niet te voorspellen. Dit is voor iedereen verschillend. Maar geloof me, je buik zal zeker volgen.Lees verderop in dit artikel ook nog onze tips door, wat betreft goede en gezonde voeding. Hierdoor zal het hanteren van de negatieve energiebalans je zo goed mogelijk vergaan.

Hormonen en afvallen bij je buik


Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen, is het – helaas – niet mogelijk om plaatselijk vet te verliezen. De verdeling aan lichaamsvet is ook voor vrouwen en mannen verschillend. Hormonen en je genen zijn hierin leidend. Hormonen en genen krijg je bij je geboorte cadeau. Het is tegenwoordig een trend dat veel diëten claimen dat zij de uitgewezen manier zijn om vet bij je buik af te vallen. Je hormonen zouden niet in balans zijn, waardoor (een teveel aan) buikvet ontstaat. Als je op een bepaalde wijze zou eten om de hormonen in balans te brengen, zou dit buikvet verdwijnen.Echter, klopt dit niet (uitzonderingen daargelaten). Afvallen kan door een negatieve energiebalans. Wél zou je de plaatsing van het vet op je lichaam wat kunnen beïnvloeden door middel van hormonen. Dit doet echter weinig tot niets aan het totale vetgehalte.Hormonen functioneren als boodschappers in het lichaam. Zij zijn dus niet leidend in een proces van afvallen. De hormonen worden aangestuurd door vetcellen, organen en spieren. Bij een calorietekort dient de vetcel energie vrij te maken, en dit geeft signalen af aan het lichaam (waar dus de hormonen weer onder vallen).Allerlei diëten, supplementen en trainingen om de hormonen te veranderen, zijn dus vrij nutteloos, gezien dit niet mogelijk is. Ook bij al deze ‘bewezen’ hormoon-aanpassende manieren, zal de basis in een negatieve energiebalans liggen. Hierdoor val je af. Nogmaals, uitzonderingen daargelaten.

Helpt sporten tegen buikvet?


Laten wij vooropstellen dat sporten een positieve bijdrage kan leveren aan je algehele welzijn. Het heeft goede effecten op je mindset door het vrijkomen van de gelukshormonen endorfine en dopamine, en je kan het leuk vinden om te doen. Tevens kan het je ontspanning bieden waardoor je stress beter kan managen.Lichamelijk biedt sporten ook vele gezondheidsvoordelen. Het beperkt de risico’s op overgewicht, en de daarbij behorende risico’s voor je lichamelijke welzijn. Ook stimuleert het regelmatig sporten en actief zijn je doorbloeding, spieractiviteit, zuurstofopname etc. wat allerlei goede processen in stand zet en/of houdt.

De bekende reclames

Je hebt het vast wel eens op de televisie voorbij zien komen. Dames en heren, met een ontzettend strak en gespierd lichaam die met een grote glimlach allerlei buikspieroefeningen aan het doen zijn. Er zouden allerlei apparaten te koop zijn om dit thuis te kunnen bereiken, in een heel korte tijd. ‘It takes only minutes!’Ook de sportscholen maken graag gebruik van het algemeen bekende buikspierkwartiertje. Dit zou dé manier zijn tot een strakke buik, maar is dit eigenlijk wel zo?

 ‘Ab Attack’

In dit artikel heb je al veel kunnen leren hoe het zit met vetverdeling, en de onmogelijkheid tot het plaatselijk afvallen (op de buik). Dus helaas, de extra buikspiertrainingen na de les hebben weinig extra nut in het afvallen op de buik.Wél is het zo, dat het sporten wil helpen je negatieve energiebalans wat te vergroten. Hierdoor creëer je een iets groter calorietekort, wat kan helpen om meer energie te verbranden. Uiteindelijk zal het afvallen hierdoor ietsje sneller gaan.Ook is het een feit, dat je door buikspiertrainingen je core zal versterken. Je krijgt hier dus zeer zeker sterkere buikspieren door, wat altijd positief is. Echter, je kan nog zulke sterke en ontwikkelde buikspieren hebben; als je niet afvalt in je vetmassa, word je niet slanker op je buik.Op zichzelf staand, heeft sporten een minimaal effect in het geheel, en verbrandt het over het algemeen gezien relatief weinig calorieën. Ja daar is hij weer. De energiebalans zal leidend zijn. Je kan nog zoveel buikspieroefeningen doen, en zelfs uren zwoegen op een loopband. Als je alsnog meer eet dan je verbrandt (positieve energiebalans), kom je toch in gewicht aan.

Krachttraining en shape

Wel zou krachttraining iets kunnen doen aan verandering van je algehele shape. Door het opbouwen van spiermassa, en afvallen van vetmassa zou je je lichaam iets meer vorm kunnen geven.De basis van de verdeling aan vet op jouw lichaam, zit echter in jouw persoonlijke DNA-profiel en kan niet worden veranderd. En nogmaals, plaatselijk vet verbranden zit er helaas ook niet in.

Voeding en leefstijl tips


Zo, dat is een hele hoop informatie al he? Hier aanbeland, zullen wij je wat bruikbare tips geven om het afvallen (bij je buik) wat makkelijker te maken. Hierbij met focussen wij met name op het integreren hiervan in je dagelijkse leven zodat het voor altijd vol te houden is.

Diëten vs. (duurzame) leefstijl

Nu je meer weet over afvallen en hoe dit werkt, het lokaal (bij je buik) slanker worden niet mogelijk is, en hoe de hormoonverdeling van je lichaam werkt, willen wij verder gaan met de uiteindelijke tips.Als je een calorietekort wil hanteren om af te vallen (bij je buik), is het van belang dat dit goed vol te houden is. Een duurzame verandering van je leefstijl zal het meeste effect hebben. Dit, op een zo efficiënt en gezond mogelijke wijze. En, zonder honger.Diëten is een tijdelijke oplossing, waarna mensen al snel weer terugvallen in hun oude patroon. Dit zou zonde zijn van alle moeite die je erin hebt gestoken. Veel beter is het als je een nieuwe leefstijl aanmeet welke je voor altijd vol kunt houden, en waar jij je goed bij voelt.

Eten

Om een calorietekort te hanteren, en deze goed vol te kunnen houden, is het belangrijk om voedingsmiddelen te eten welke laag zijn in calorieën. Op deze manier kun je wel veel eten en verzadigd zijn, zonder al te veel gevoelens van trek te ervaren.Groenten zijn hier een goed voorbeeld van. Je kunt hier veel van eten, zonder al te veel calorieën binnen te krijgen. Je zult je dus goed verzadigd voelen als je hier voldoende van eet. En niet te vergeten: alle positieve voedingsstoffen die de groenten aan je lichaam leveren. Win-win!Eiwitten (proteïnen) zijn ook een belangrijke voedingsbron in je maaltijden. Ook deze zijn heel goed voor je algehele gezondheid, en vullen goed. Hierbij kun je denken aan eieren, vlees, vis, gevogelte en noten en zaden.Zorg ervoor dat je maaltijden volwaardig zijn, en een component van koolhydraten, eiwitten en vetten bevatten. Op deze manier voel je je voldaan en verzadigd, en zal dit langer aanblijven omdat je lichaam even de tijd nodig heeft om alles te verwerken.Probeer bewerkte voedingsmiddelen te beperken. Over het algemeen bevatten deze relatief veel calorieën, waardoor je er ongemerkt best wat binnen krijgt. Dit zou zonde zijn van je energiebalans. Wees hier dus op attent.Eet gezond, gevarieerd, en volwaardig. Op deze manier kan het haast niet misgaan.

Drinken

Naast eten, is ook drinken heel belangrijk voor je lichaam om alle processen goed te laten verlopen. Drink bij voorkeur water, thee en/of koffie zonder suiker. Vruchtensappen en frisdranken bevatten al snel een hoop extra calorieën, wat ten koste kan gaan van je dagelijkse calorietekort.

Slaap

Zorg voor een minimaal aan 7 uur slaap per nacht. Bij minder, zal je je al snel prikkelbaar en moe voelen. Dit zou ten koste kunnen gaan van je wilskracht. Zo zou je toch vaker die zak chips open kunnen trekken, als je eigenlijk net zo goed bezig bent met afvallen.Ook zal je lichaam bij minder dan 6 uur slaap, overdag signalen aan je geven dat het trek heeft. Dit, in combinatie met de verminderde wilskracht en prikkelbaarheid kan ook weer een risico vormen tot overeten.

Trainen

Sport en beweeg met plezier. Het zal het makkelijker maken om af te kunnen vallen, maar geen direct effect hebben op het afvallen bij je buik. Wel zal het in combinatie met een negatieve energiebalans zorgen dat je vetmassa verlaagt, waarna de buik vanzelf zal volgen.Het is ook altijd aan te raden om dagelijks wat actiever te worden. Wil, of kan je niet naar de sportschool, kun je op andere fronten meer bewegen. Pak bijvoorbeeld iets vaker de fiets in plaats van de auto, de trap in plaats van de lift, en wandel eens een lekker rondje in de buitenlucht.Als je iets doet wat je tegen staat, of wat voelt als verplichting, zal dit een negatief effect hebben op je mindset. Ook dit heeft zijn invloed op je lichaam. Zoek iets wat je op de lange termijn vol kan houden, en wat ontspanning geeft voor je lichaam en geest. Hierdoor zal het afvallen (bij je buik) uiteindelijk ook makkelijker gaan.

Conclusie – Kun je afvallen bij je buik?


Laten wij deze hoofdvraag duidelijk beantwoorden. Ja, je kunt afvallen bij je buik. Nee, je kan niet plaatselijk afvallen bij alleen je buik.Dit heeft te maken met het feit dat je vet niet plaatselijk kan verbranden. Je kan dus niet op één specifieke plek afvallen. Helaas, ook niet bij je buik.Wél kun je afvallen door het hanteren van een negatieve energiebalans. Dus: het op een dagelijkse basis meer verbruiken dan dat je aan calorieën (energie) tot je neemt. Tijdens dit afvalproces, zal je buik vanzelf afslanken.Met de tips en adviezen die je in dit artikel hebt kunnen lezen, moet het je zeker gaan lukken. Eet, slaap en drink goed. Train en beweeg, en heb plezier. Succes!

Zou jij willen afvallen bij je buik? Hoe zou jij dit willen doen? Heb je wel eens iets gedaan of geprobeerd om alléén bij je buik af te vallen?

Reactie plaatsen