Hoe kun je snel afvallen?

Het kan zijn, dat je in een korte tijd graag wat gewicht kwijt wil raken. Je hebt bijvoorbeeld een feestje of evenement waar je graag wat kilo’s minder voor wil wegen. Wel zo leuk voor de foto’s, en je nieuwe kleding staat nét even mooier, toch? Een bruiloft zou hier een goed voorbeeld van zijn. Wie wil er dan niet op zijn of haar mooiste uitzien? Vakanties zijn ook vaak een goede motivatie om nog net even wat extra af te vallen. Zo mooi mogelijk kunnen flaneren op het strand in een bikini of zwembroek kan wat beter voelen met een paar kilo’tjes minder. Dit artikel is voor iedereen die graag – al dan niet voor een speciale gelegenheid – net even wat kilo’tjes zou willen afvallen. Het liefste op een zo snel mogelijke manier. Wij zullen je hier bruikbare tips geven om op een zo snel mogelijke (maar wel gezonde en verantwoorde) manier wat gewicht te kunnen verliezen. Ben je ook benieuwd? Lees dan snel verder.  

Inhoudsopgave – Hoe kun je snel afvallen?


  • Hoe kun je afvallen?
  • Snel versus duurzaam afvallen
  • Tips en adviezen
  • Conclusie – Kun je snel afvallen?
 

Hoe kun je afvallen?


Om goed te kunnen begrijpen hoe je snel(ler) zou kunnen afvallen, is het belangrijk om eerst wat informatie te krijgen over het proces van gewichtsverlies ‘an sich’. Want alleen door de ‘basis’ goed te begrijpen, zal de rest volgen. Ben je er klaar voor?

Je dagelijkse energiebalans

Ieder mens heeft dagelijks voldoende energie nodig, om alles te kunnen doen wat hij doet. Door middel van het voedsel dat wij eten, komen calorieën (en overige voedingsstoffen) in ons lichaam binnen. Deze calorieën worden verder omgezet in bruikbare energie voor ons lichaam. Dit totaal aan geconsumeerde calorieën, vormt je dagelijkse energiebalans, oftewel je totale calorie-inname. Dit vormt de kern in het aankomen of afvallen in gewicht.

Het Basale Rust Metabolisme (BRM)

Iedereen heeft elke dag een minimale hoeveelheid energie, dus calorieën nodig. Deze energie verbruikt ons lichaam zelfs als het slaapt. Denk hierbij maar aan het laten functioneren van je organen, het kloppen van je hart, het pompen van het bloed en het in en uitademen bijvoorbeeld. Ja, je kan je voorstellen dat hier brandstof voor nodig is. Zonder dat je het misschien bewust door hebt, gebeurt er van alles binnen in je. Dit proces heet je Basale Rust Metabolisme (BRM) Uit hoeveel calorieën deze minimale energie bestaat, is voor iedereen verschillend. Het is afhankelijk van je geslacht, leeftijd, gewicht, en hoeveelheid spiermassa in je lichaam (dit vereist namelijk meer energie dan vetweefsel). Dit is dus pas het minimale van wat er op een dag nodig is. Alles wat je op een dag extra doet, vereist nóg meer energie, dus meer calorische inname. Ook hoe actief je bent speelt een grote rol, want hoe actiever, hoe meer energie er nodig is. Sporten, jezelf aankleden, naar de supermarkt lopen, wandelen met de hond, etc. Alles telt mee in je totale verbruik op een dag. Indirect dus ook hoeveel je moet eten om genoeg energie te hebben. Dit brengt ons bij het volgende onderwerp.

Een ouderwetse weegschaal

Stel je nu eens zo’n ouderwetse balans weegschaal voor. Dit is je totale energiebalans. Links leggen we het dag totaal aan calorieën in, dus wat je allemaal hebt gegeten, en rechts het totaal aan wat je hebt verbruikt. Dit is dus je BRM plus alles wat je extra hebt verbruikt met activiteiten. Als de geconsumeerde calorieën quitte spelen met wat je verbruikt op een dagelijkse basis, is de weegschaal in balans. Hierbij zul je niet afvallen, en niet aankomen. Je gewicht blijft stabiel.

De positieve energiebalans

Bij een positieve energiebalans weegt de kant met de calorieën zwaarder dan het verbruik. Oftewel: je eet meer calorieën dan dat er nodig zijn. Als dit het geval is, ontstaat er een teveel aan calorieën in het lichaam, welke niet (direct) worden verbruikt. Dit ‘overschot’ is nu niet nodig, dus kan het lichaam deze opslaan als vetreserve. Hierdoor kun je dus in gewicht (en vetmassa) aankomen. Dit was nu net wat je niet wilde hebben…

De negatieve energiebalans

Dan is er nog de negatieve energiebalans, en bij het afvallen wil je deze wél graag hebben. Hierbij is weegt de kant met het verbruik zwaarder dan de kant met de geconsumeerde calorieën. Oftewel: je verbruikt meer dan dat er binnen komt. Hierdoor zou je moeten afvallen in gewicht. Je creëert namelijk een calorietekort. Onthoud de begrippen negatieve energiebalans goed, want deze ga je nog een paar keer tegenkomen in dit artikel. Yes, nu weet je hoe het proces van afvallen precies werkt. Dan gaan wij nu verder uitleggen waar de verschillen liggen in het snel afvallen en duurzaam afvallen.  

Snel versus duurzaam afvallen


Ik hoor je denken. ‘Ja, maar ik wil snel afvallen, dus vertel nu maar hoe dit moet’. Ik snap je, maar toch kan ik dit niet doen voordat ik de verschillen tussen snel en duurzaam goed heb doorgelicht. Daarna worden er dan tips en adviezen gegeven wat betreft je wens tot een sneller afvalproces.

Snel afvallen

Als je zou willen ‘crashen’, oftewel het snel afvallen in gewicht, dien je weer naar de eerder genoemde negatieve energiebalans te kijken. Je moet een calorietekort creëren waardoor je gaat afvallen. Dit tekort dient dus relatief groot te zijn, zodat het vrij snel gaat. Hoe groot dit tekort voor jou precies is, kun je (laten) uitrekenen. Voor iedereen zal deze caloriebehoefte namelijk anders zijn. Op internet zijn hier vele tools voor te vinden. Deze houden rekening met je geslacht, leeftijd, gewicht, BRM en dagelijkse activiteiten. Ook kun je hier hulp bij vragen van bijvoorbeeld een trainer. Houd voor ogen dat het wel belangrijk is dat je gezond blijft, en geen tekort aan essentiële voedingsstoffen creëert. Je wil uiteraard niet ziek zijn op je grote dag(en).

Voordelen van snel afvallen

Een voordeel van het snelle afvallen, is zoals je eigenlijk al zegt, je op een snelle wijze gewicht kunt verliezen. Je hoeft dus geen maanden een heel proces te doorlopen, omdat je dit in een korte tijd doet. Je hebt je doel dus relatief snel bereikt. Lekker toch? Op deze manier zie en voel je je waarschijnlijk net even beter voor die speciale gelegenheid waar je graag wat slanker voor wilde zijn. Ook kan het snel wat afvallen je nét even die ‘kick-start’ geven om verder af te vallen als meer gewichtsverlies je doel is. Je kunt dit zien als een duwtje in de rug waarbij de snel verloren (eerste paar) kilo’s je net even extra motiveren om dit proces door te pakken. Zet hem op! Dit zal zeker motiveren.  

Nadelen van snel afvallen

Zoals hiervoor al even kort benoemd, is het belangrijk dat je wel genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt. Het nadeel van crashen is dat je weinig calorieën tot je neemt, waardoor er een risico bestaat op het te weinig binnenkrijgen van bepaalde voedingsstoffen. Ohja, en ook: HONGER! Heel weinig calorieën, betekent (meestal) een behoorlijk aanwezig hongergevoel gedurende de dag. Dit is niet zo gek, je lichaam vraagt toch om wat meer energie. Dit crashen is dus behoorlijk moeilijk vol te houden (voor langere tijd). Maar het is oké, want het is maar voor even en je hebt een eindpunt in zicht. Om dit risico tot honger en gemis aan voedingsstoffen enigszins te beperken, hebben wij wat tips voor je opgesteld. Deze kun je verder in dit artikel vinden. Wees je bewust van het feit dat je wel wàt brandstof nodig hebt voor je BRM en dagelijkse leven. Een ander nadeel van crashen, is dat zodra je stopt, je al vrij snel weer op je oude gewicht zit. Het is namelijk niet alleen ongezond om een te lange periode laag in calorieën te zitten, maar ook onmogelijk vol te houden. Dit moet je overigens ook niet langdurig wíllen doen.  Het kan zelfs ook zo zijn dat je na een periode van crashen nog meer weegt dan vóór je begon. Dit kan gebeuren als je na het crashen weer ‘los’ gaat. Je miste alles wat je niet mocht hebben deze periode, en de zakken chips, flessen wijn en/of bier, repen chocolade en kartonnen ijs grijp je weer vol liefde en overgave aan. Probeer dit dus te beperken, want het zou wel ontzettend zonde zijn als je zelfs nog meer weegt dan voor je crashdieet. Uiteraard mag je hierna zeker weer iets lekkers, maar let op dat je niet gaat bingen en overcompenseren met alle gemiste etenswaren als je dit wil voorkomen. Uiteraard – indien jij hier wat vrijer over denkt, en je hierna weer gewoon zou willen eten waar je trek in hebt. Doe dit. Dit hoeft geen nadeel voor iedereen te zijn, en is volledig afhankelijk van wat jouw persoonlijke doel is. No problem! Geniet van alles wat eerst ‘verboden’ was, of doe dit met mate. Jouw keus.

Duurzaam afvallen

Dan ook nog even het duurzame afvallen. Hierbij is het vooral een verandering van leefstijl, waardoor je het voor altijd kunt gebruiken en volhouden. Persoonlijk hebben wij een voorkeur voor een duurzaam proces van afvallen, gezien de hierna genoemde voordelen. Nogmaals, is het jouw doel en keuze om in een kortere tijd af te vallen, helemaal prima! Daar helpen wij jou ook heel graag bij. Maar, mocht je na het lezen van dit artikel toch een keuze willen maken tot duurzaam afvallen, of na het crashen dit gewichtsverlies een duurzame manier voort willen zetten, ben je hier ook aan het goede adres.

Voordelen van duurzaam afvallen

Ja, we zeiden het eigenlijk al. Duurzaam afvallen is, zoals de naam al verklapt, veel duurzamer. Het is goed vol te houden, waardoor je het zelfs je hele leven zou kunnen doorzetten, zonder dat het je al te veel moeite zal kosten (in vergelijking tot het snellere afvallen). Ook is het een stuk gezonder voor je, gezien het proces langduriger is en het calorietekort wat minder heftig/groot. Dit maakt dat je lichaam zich beter kan aanpassen aan het proces, waardoor de verloren kilo’s over het algemeen (beter) weg blijven. De kans dat je je essentiële voedingsstoffen binnen krijgt is groter, omdat je wat meer calorieën mag eten in vergelijking met het crashen. Dit maakt deze methode van afvallen een stuk verantwoorder en gezonder.

Nadelen van duurzaam afvallen

Als je graag zou willen afvallen, kan ik mij indenken dat je dit graag zo snel mogelijk zou willen doen, zonder dat dit al te veel moeite kost. Echter, zoals je hebt kunnen lezen is de snelste weg niet altijd de makkelijkste of gezondste. Het nadeel van het duurzame afvallen is dat het een stuk langzamer gaat dan je misschien zou willen. Doordat het proces beter vol te houden is, en je calorietekort iets minder extreem, zal het algehele afvallen geleidelijk verlopen. Als je een speciale gelegenheid hebt en dus de wens tot vrij snel wat minder kilo’tjes, zou deze methode te lang kunnen duren. Dit is dus niet de beste manier om af te vallen voor een evenement in de nabije toekomst.

Tips en adviezen


Nu ga ik ervan uit dat je meer weet over het onderwerp afvallen. Ook de voor- en nadelen omtrent het snelle en duurzame afvallen zijn aan bod gekomen. Nu je beide kanten kent, richten wij ons verder op het snelle afvallen. Want daarom lees je dit artikel, nietwaar. Zoals wij al aan bod lieten komen, schuilen er wel wat gezondheidsrisico’s in het willen crashen. Je wil snel gewicht verliezen, maar houd altijd je gezondheid als prioriteit. Ook kunnen wij je hier wat tips en adviezen geven om dit proces zo goed en gezond mogelijk te laten verlopen.

Voeden en vullen

Om een (relatief groot) calorietekort te kunnen hanteren, is het van belang dat de calorieën die je nog wél eet, zo voedzaam en bruikbaar mogelijk zijn voor je lichaam. Ook om het eventuele tekort aan voedingsstoffen te kunnen beperken. Uiteraard is het aan te raden om extra voedingssupplementen te nemen als je denkt niet (voldoende) in de behoefte te kunnen voorzien. Het is in te denken dat je een (behoorlijk groot?) gevoel van honger kunt ervaren tijdens het crashen, dus laten we eens gaan kijken wat je met voeding zou kunnen doen. Ten eerste is het om je honger enigszins te managen heel prettig als je veel kunt eten voor weinig calorieën. Kan dat? Jazeker. Groenten in allerlei soorten en maten zullen je beste vriend zijn. Ook bevatten zij veel vitamines, mineralen en vezels, en deze kan je nu heel goed gebruiken. Doordat de groenten relatief weinig calorieën bevatten, zou je er vrij veel van kunnen eten. Dat is heel mooi, want deze porties zullen je goed voeden en vullen. Al met al biedt het dus veel voordelen, én kan het heel lekker zijn. Win! Eiwitten zullen ook een belangrijk component in je voedingspatroon zijn. Ook deze proteïnen bieden veel belangrijke bouwstoffen voor je lichaam, en zullen je een verzadigd gevoel geven. Dit alles, voor relatief weinig calorieën. Bronnen van eiwit zijn onder andere vis, vlees, gevogelte, eieren, noten en kwark. Ook bonen en peulvruchten bevatten wat proteïnen, hoewel in mindere mate dan in de genoemde dierlijke voedingsmiddelen. Zorg er ten slotte voor dat je maaltijden volwaardig, gezond en gevarieerd zijn. Over het algemeen kunnen mensen die zo snel mogelijk willen afvallen de neiging hebben om zo min mogelijk te eten. Dit zal geen goede manier zijn en vooral heel veel (onnodige) honger opwekken met een risico tot verlies aan wilskracht (met misschien zelfs snacken tot gevolg). Volwaardig wil zeggen dat je een component aan vetten, koolhydraten en eiwitten aan de maaltijd toevoegt. Op deze manier voel je je verzadigd, neem je de goede voedingsstoffen tot je, en heeft je lichaam even de tijd nodig om je maaltijd te verteren. Dit zorgt er dus tevens voor dat je je langer verzadigd voelt. Als je evenement (waar je voor afgevallen wilde zijn) dichterbij komt, kun je ervoor kiezen om de week vooraf wat te minderen met koolhydraten. Denk hierbij aan rijst, pasta, brood en aardappelen. Koolhydraten houden wat vocht vast, dus iets aan extra gewicht. Door het tijdelijk minderen met koolhydraten, zou je wat extra (vocht) kunnen afvallen, waardoor het kan zijn dat je nog nét ietsje slanker oogt. Ten slotte is het aan te raden om voor zo min mogelijk bewerkt voedsel te kiezen. Bewerkte voeding bevat al snel veel toevoegingen en calorieën, waardoor je het risico loopt op te veel eten. Hierdoor krijg je meer calorieën binnen dan waarschijnlijk je bedoeling was.

Vocht

Genoeg drinken is belangrijk. Dit hebt je vast wel eens gehoord. Maar wist je ook dat het drinken van voldoende vocht kan bijdragen aan een verzadigd gevoel? Het lichaam kan een gevoel van trek en dorst soms verwarren. Zorg er dus voor dat je genoeg drinkt om deze verwarring tussen honger en dorst niet te hebben. Straks kies je er per ongeluk voor om iets te eten, terwijl het eigenlijk een behoefte aan vocht was. Kies vooral voor dranken zonder calorieën. Denk hierbij aan (vooral) veel water, thee en/of koffie zonder suiker. Extra calorieën vind je met name in frisdranken en sappen. Ongemerkt kun je hierdoor een calorietekort zo teniet drinken. Dit zou zonde zijn.

Nachtrust

Ook het belang van nachtrust kan niet worden onderschat tijdens het afvalproces. Bij minder dan 6 uur slaap kun je je prikkelbaar voelen, en geeft je lichaam signalen af dat het eten wil. Het kan hierdoor gebeuren dat je wilskracht vermindert, en je hierdoor toch naar het lekkers in je kast grijpt. Probeer minimaal 7 uur slaap te krijgen om dit te voorkomen. Investeer in een goede nachtrust, en probeer aan je slaap te komen.

Bewegen en trainen

Om te beginnen kun je sporten en bewegen voor je plezier en ontspanning. Ook het voldoende dagelijks bewegen draagt bij aan een gezond lichaam en geest. Het zet allerlei positieve processen in je lichaam in gang, en houd je gezond. Met de wens om snel af te vallen zou je ervoor kunnen kiezen om (wat meer) te gaan sporten. Met name cardiotrainingen zijn hiervoor goed geschikt. Het actieve bezig zijn zal kunnen bijdragen aan je gecreëerde calorietekort. Maar, het heeft écht geen extra zin om uren op een loopband te staan zweten. Deze verbruikte energie is een minimaal stukje in het grotere geheel, en je negatieve energiebalans is leidend. Als je alsnog meer eet (boven je behoefte), kan je nog zoveel sporten als je wil, je gewicht zal er niet afgaan.

Conclusie – Kun je snel afvallen?


Hier aangekomen zal je nu alles weten over afvallen. Hoe het in zijn werk gaat met je BRM, de energiebalans, en dat deze negatief moet zijn. Meer verbruiken dan dat er binnenkomt is het ‘geheim’, en zal zorgen voor gewichtsverlies. Je kunt snel afvallen en je kunt duurzaam afvallen. Let erop dat met de wens om snel af te vallen je maaltijden gezond en gevarieerd zijn, en je zoveel mogelijk voedingsstoffen tot je neemt in de vorm van groenten en eiwitten. Deze werken ook goed verzadigend om je hongergevoel te beperken. Gebruik alle opgedane tips, en het gaat je zeker lukken. Enneh, veel plezier op je feestje, vakantie, bruiloft, of welk speciaal evenement dan ook.

Zou jij snel willen afvallen? Hoe zou je dit dan (willen) aanpakken?

 
Reactie plaatsen