Wie trainen zegt, zegt rust en herstel. Deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Met name na een (zware) krachttraining heeft het lichaam de tijd nodig zich te herstellen. Vooruitgang en sterker worden van het lichaam gebeurt over het algemeen in de rust na de training.
Bij teveel belasting zonder hersteltijd, kunnen blessures optreden. De benodigde rust kan ingevuld worden door het neerploffen op de bank en zo min mogelijk lichamelijke inspanning te verrichten (passief herstel), maar ook door licht te bewegen en hierbij het herstel van het lichaam te optimaliseren. Actief herstel dus. Het op een actieve manier bijdragen aan het herstellen van het lichaam.
Bij een training op actief herstel train je op maximaal 70% van je maximale prestatie. Hierbij train je dus op een lage intensiteit, en de training heeft geen (spier)opbouwend effect. Het draait hierbij om op een fijne manier te bewegen, wat ook goed kan werken voor eventuele spierpijn. De spieren worden bij beweging goed doorbloed en afvalstoffen worden hierbij afgevoerd. Qua activiteiten kun je hierbij denken aan fietsen, joggen, yoga, of zwemmen. Een half uur op deze manier trainen is al voldoende om aan je actieve herstel te werken.