Brood kan gezien worden als basisvoedingsmiddel en wordt gemaakt door een (brood)deeg te bakken, stomen, of koken. Men maakte en at 30.000 jaar geleden al broden. De grondstoffen van brood bestaan uit graanmeel of -bloem, zout, water en gist. Diverse bronnen van graan kunnen worden gebruikt, zoals maïs, spelt, rogge, tarwe of boekweit. Al deze soorten hebben allen hun specifieke eigenschappen en smaak, wat de keuze aan broden groot maakt. In plaats van gist wordt ook soms gebruik gemaakt van zuurdesem om het brood te laten rijzen. Ook kunnen er diverse pitten en zaden aan en op het brood worden toegevoegd zoals pompoen- of zonnebloempitten. Bij vele mensen wordt het product dagelijks (of zelfs meerdere keren per dag) genuttigd. Brood is een bron van koolhydraten, jodium, (B)vitamines, mineralen en ijzer, en kan dagelijks (met mate) worden geconsumeerd. Wel is het aan te raden een brood te kiezen met zoveel mogelijk voedingsstoffen. Over het algemeen is dit het volkorenbrood door de vele gezondheidsvoordelen ten opzichte van witbrood.Er bestaan diverse soorten brood. Ten eerste het onderscheid in kleuren. Wit gekleurd brood bevat over het algemeen minder voedingsstoffen en vezels dan bijvoorbeeld (bruin) volkorenbrood. Voor het donkergekleurde volkorenbrood wordt namelijk de hele graankorrel gebruikt, met het vliesje, welke vele extra voedingsstoffen en vezels bevat. Voor het produceren van witbrood wordt het buitenste vliesje van de graankorrel verwijderd waarbij hier aanzienlijk meer voedingsstoffen verloren gaan. Dit verandert ook de kleur en smaak van het brood. Broden zijn zowel in grote stukken te verkrijgen (waar men losse plakjes/boterhammen van af kan halen), als in kleine exemplaren zoals pistoletjes, kadetjes en croissants. Ook gevuld brood is mogelijk, en hierbij kun je denken aan worstenbroodjes of stollen met spijs. Tevens heeft ieder land zijn eigen specialiteiten wat het maken van broden betreft. Italië heeft de ciabatta, en ook de Turkse broden, Indiase Naan, en Franse baguettes zijn hier voorbeelden van.