Energie is de brandstof van ons lichaam. Alle processen en vitale levensfuncties worden hierdoor aangestuurd en is dus onmisbaar voor ons bestaan. Het laat ons hart kloppen, reguleert de ademhaling, laat onze haren groeien en zorgt dat wij kunnen lopen, bewegen en sporten.
Energie moeten wij tot ons nemen in de vorm van voeding. Deze voeding bestaat uit verschillende macronutriënten en voedingsstoffen, welke weer calorieën bevatten. Eén calorie bevat de hoeveelheid energie om één gram (zuiver) water één graad Celsius te verwarmen. Deze calorieën zijn dus te zien als kleine energiebronnetjes verkregen uit de koolhydraten, eiwitten en vetten in ons voedsel. Na het eten van de voeding, zet onze spijsvertering deze voeding om in aminozuren, vetzuren en glucose. Na dit proces wordt de stof ATP (andenosinetrifosfaat) gevormd. Dit is de uiteindelijke drager van alle energie in ons lichaam. ATP is aanwezig in alle cellen van het lichaam, en verantwoordelijk voor alle processen die energie vereisen.
Om voldoende (dagelijkse) brandstof te hebben, is het dus van belang om een goed, gezond en gevarieerd voedingspatroon te hebben. Uiteraard is het belangrijk dat de voeding zoveel mogelijk vitamines en mineralen bevat. Hier valt voor ons lichaam de beste energie uit te maken, waardoor zij weer profiteert van de geconsumeerde goede voedingsstoffen. Echter, elke calorie levert energie. Voor je lichaam maakt het weinig uit, uit welke bron of welk voedsel dit wordt geleverd (fastfood of groenten). Het spreekt voor zich dat de gezondere voeding een positiever effect heeft op de algehele gezondheid. Hoeveel energie je precies nodig hebt per dag, is afhankelijk van overige factoren. Je geslacht en dagelijkse activiteiten bijvoorbeeld spelen een grote rol. Indien er regelmatig wordt gesport is het ook van groot belang genoeg energie (calorieën) tot je te nemen om effectief te kunnen trainen. Je spieren vragen namelijk om voldoende brandstof om te kunnen werken.