Het woord enzym komt uit het Grieks, en betekent: ‘in gist’. Enzymen zijn eiwitten die chemische reacties katalyseren. Zij laten een proces sneller verlopen, wat normaliter veel langer zou duren. Enzymen zijn met name benodigd bij onze spijsvertering. Zij breken het voedsel af, zorgen dat het eten beter verteert, en dat de uiteindelijke voedingsstoffen efficiënter worden gebruikt. Naast de spijsvertering, spelen enzymen een grote rol in nog vele andere lichamelijke activiteiten. Voorbeelden hiervan zijn de zuurstofvoorziening, het genezen van wonden, de regulering van hormonen en het tegengaan van het verouderingsproces.
Veel processen in ons lichaam verlopen dus op een goede wijze dankzij deze enzymen, en zij zijn in drie categorieën onder te verdelen. Ten eerste de enzymen die eiwitten afbreken. Dit zijn de Proteasen. Zij breken de geconsumeerde eiwitten af tot aminozuren. Deze worden verder via de bloedbaan naar de cellen getransporteerd. Lipasen zijn de enzymen verantwoordelijk voor de afbraak van vetten naar glycerol en vetzuren. Te slotte de Amylase. Deze zijn terug te vinden in ons speeksel en breken koolhydraten af tot zetmeel en hierna glucose.
Ieder mens heeft een eigen specifieke samenstelling aan enzymen in het lichaam en deze zijn essentieel om alle processen goed te laten verlopen. Naast deze genetische dosis aan enzymen in het lichaam, zijn zij via ons voedsel te consumeren door rauw eten (zoals rauwkost en sla). Verhitting (te lang en te sterk) kan enzymen verloren doen gaan. Tevens is het van belang genoeg vitamines en mineralen te consumeren doordat hieruit de enzymen worden aangemaakt.