Essentiele vetzuren zijn vetzuren die het lichaam niet zelf aan kan maken (vanuit andere vetzuren). Het woord ‘essentieel’ wil hierbij benadrukken dat het lichaam deze wel nodig heeft om goed te kunnen functioneren, gezond te zijn en te blijven en om alle (vitale) processen in stand te houden. Om toch aan deze vetzuren te kunnen komen, dient men deze aan de hand van voeding in te nemen.
Er zijn twee soorten essentiële vetzuren te onderscheiden. Alfa-linoleenzuur (ALA) en linolzuur (LA). Vanuit deze twee vetzuren, zijn de overige benodigde vetzuren voor ons lichaam zelf samen te stellen.
Het alfa-linoleenzuur ten eerste, valt onder de omega 3-vetzuren. Het is een plantaardige vorm van vetzuur, welke wij dus in die vorm tot ons kunnen nemen. Enkele oliën bevatten deze essentiële vetzuur met de benodigde ALA. Met name lijnzaad-, chiazaad- en koolzaadolie zijn hiervoor goed geschikt vanwege het hoge percentage alfa-linoleenzuur in het product.
Het linolzuur valt onder de omega 6-vetzuren. Dit essentiële vetzuur komt ook veel voor in plantaardige oliën (zoals zonnebloem- en maïsolie), eieren, gevogelte, vis en zaden en noten. Tevens kan het gevonden worden in (orgaan)vlees en bak- en braadvetten.