Fructose staat ook wel bekend onder vruchtensuiker, of fruitsuiker. Het is een ‘monosacharide’ (enkelvoudige suiker) en komt voor in vruchten. Het product komt van nature al in het fruit voor, en hoe zoeter de vrucht, hoe meer fructose deze bevat. Ook groenten bevatten een vorm van fructose, echter de concentratie hiervan ligt lager dan het fruit. De fructose in fruit en groenten worden in de vorm van koolhydraten door ons lichaam opgenomen. De lever verwerkt dit tot glucose, waarna dit in ons bloed terechtkomt en dient energie/brandstof levert aan het lichaam. Alle processen in ons lichaam hebben energie en brandstof nodig om goed te kunnen blijven functioneren.Fructose is wel 2,5 keer zoeter dan glucose (het ‘gewone’ suiker). De vruchtensuikers kunnen hierdoor in grotere mate voorkomen in bewerkte producten. Het wordt dan ook vaak als kunstmatige zoetstof of smaakversterker gebruikt. Hierbij kun je denken aan vruchtensappen, vruchtenyoghurt, snoep, sauzen of andere zoete producten. Een teveel aan (calorieën/koolhydraten) uit fructose kan door ons lichaam als overtollig vet worden opgeslagen. De inname van fructose dient dan ook met name te gebeuren.Wel kan fructose kan bij sommige mensen leiden tot darmklachten, bij met name PDS (het Prikkelbare Darm Syndroom). De suikers kunnen onder andere zorgen voor een opgeblazen gevoel, buikpijn, of diarree. De fructose zorgen namelijk voor een overgevoeligheid in de darmen waardoor de klachten kunnen ontstaan. De dunne darm neemt hierbij de fructose niet goed op, en komt weer intact in de dikke darm terecht. In de dikke darm gaan de fruitsuikers fermenteren (‘gisten’) waardoor de gassen en geprikkelde gevoelens kunnen opspelen. Gezien de concentratie aan fructose in de vrucht per soort verschillend is, kunnen sommige soorten fruit beter worden verdragen dan andere. Vruchtensoorten welke klachten kunnen geven (door de hogere concentratie fruitsuiker) zijn bijvoorbeeld appels, mango’s, peren en watermeloen. Een betere keuze zouden aardbeien, bananen, perziken of mandarijnen zijn. Ook kunnen diverse soorten groenten van invloed zijn op de klachten. Zoete groenten zoals sugarsnaps, artisjokken en asperges kunnen beter worden vermeden.