Omega 3 vetzuren zijn een groep van de meervoudig onverzadigde vetzuren. Meervoudig wil hierbij zeggen: deze vetzuren bevatten meerdere dubbele atomische bindingen. De groep omega 3 vetzuren bestaat uit alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Alleen ALA is een essentieel vetzuur, welke niet door ons lichaam wordt aangemaakt en wij uit onze voeding moeten halen. ALA komt voor in plantaardige producten, en DHA en EPA staan bekend als de visoliën/visvetzuren.
Omega 3 vetzuren zijn van ons lichaam van groot belang om goed te kunnen functioneren. Het heeft met name een cholesterolverlagend effect (het verminderen van de slechte LDL-cholesterol en verhogen/stabiel houden van de goede HDL-cholesterol) wat weer risico’s op hart- en vaatziekten en overgewicht kan verminderen. Ook onze oogfunctie en hersenen hebben veel baat bij deze omega 3 vetten. Zelfs klachten van depressie en auto-immuunziekten kunnen verbeteren bij een voldoende omega 3 inname.
Omega 3 is uit onze voeding te halen in zowel een plantaardige (ALA) als een dierlijke vorm (EPA en DHA). Bij de dierlijke vorm van omega 3 kun je denken aan het consumeren van vette vis zoals haring, makreel en zalm. Vissen krijgen de omega 3 binnen via algen die zij eten. Hierdoor is het consumeren van vis de uitgewezen wijze om een aanzienlijke dosis omega 3 uit voeding te halen. Dan de plantaardige vorm van de omega 3. Enkele oliën bevatten ook deze vetzuren met de benodigde ALA. Met name lijnzaad-, chiazaad- en koolzaadolie zijn hiervoor geschikt. Echter, deze bevatten minder omega 3 dan de eerdergenoemde vette vis. Ten slotte kan deze benodigde omega 3 worden gesuppleerd met behulp van voedingssupplementen (vis- of algen olie). Dit biedt een alternatief voor het eten van vis of kan dienen als aanvulling op de voeding.