Vetten zijn essentieel voor ons lichaam om de (algehele) gezondheid en alle (vitale) processen optimaal te houden. De voedingsstoffen die wij hierbij nodig hebben, halen wij uit de voeding. Deze geconsumeerde vetten, kunnen zowel uit onverzadigde, als verzadigde vetzuren bestaan.
De onverzadigde vetzuren zijn de gezondere variant van de twee. De voedingsmiddelen hoog in onverzadigde vetten, bevatten de benodigde vitamines, mineralen en essentiële vetzuren die ons lichaam nodig heeft. Het onverzadigde vet heeft vele gezondheidsvoordelen en draagt bij aan het verlagen het LDL- en verhogen van het HDL-cholesterol (de goede variant) in het bloed. Hierbij worden risico’s op hart- en vaatziekten, overgewicht en zelfs kanker beperkt.
Vanuit deze essentiële vetzuren (ingenomen door de voeding) maakt het lichaam zelf de overige benodigde vetzuren aan. De inname van voeding met essentiële vetzuren is dus noodzakelijk om te kunnen voorzien in dit proces. Wat de essentiële vetzuren betreft, gaat het hierbij om Omega 3 (alfa-linoleenzuur) en Omega 6 (linolzuur). Het alfa-linoleenzuur kan men binnenkrijgen door het consumeren van plantaardige oliën, zoals lijnzaad-, chiazaad- en koolzaadolie. Linolzuur komt ook met name voor in plantaardige oliën (zoals zonnebloem- en maïsolie) maar ook in eieren, gevogelte, vis en zaden en noten. Tevens kan het gevonden worden in (orgaan)vlees en bak- en braadvetten. Overige voedingsmiddelen die onverzadigde vetten bevatten zijn onder andere noten (ongebrand en ongezouten), avocado’s en vette vis (makreel, zalm en haring). Onverzadigde vetten kenmerken zich door een (met name) vloeibare vorm welke niet stolt bij koudere temperaturen.
Deze onverzadigde vetzuren en alle voordelen hiervan, dienen dus een belangrijk onderdeel van het dagelijkse dieet te zijn om onze gezondheid optimaal te houden. Echter, al het voedsel dat vet bevat, bevat zowel wat onverzadigd als verzadigd vet. Alle producten met verzadigd vet vermijden bijvoorbeeld, is een onmogelijke opgave. Wel verschillen de onderlinge verhoudingen van de producten waardoor (gezondere) keuzes kunnen worden gemaakt.