Diabetes is een stofwisselingsziekte, welke ook wel bekend staat als ‘suikerziekte’. Als je diabetes hebt zit er te veel suiker (glucose) in je bloed. Je ‘bloedsuikerspiegel’ is te hoog, en je lichaam kan deze niet meer op het goede niveau behouden. Hierbij wordt er geen of te weinig insuline geproduceerd, of je lichaam reageert niet meer adequaat op de suikers in het bloed. Insuline is een belangrijke stof in ons lichaam, en wordt aangemaakt in de alvleesklier (vanuit de voeding/energie die wij tot ons nemen). Insuline transporteert de glucose (de suikers) vanuit het bloed naar de cellen om hen van energie/brandstof te voorzien. Als deze balans wordt verstoord, kan dit negatieve gevolgen hebben voor het lichaam, en voor (ernstige) gezondheidsklachten zorgen.
Er zijn twee typen diabetes te onderscheiden welke in symptomen en behandeling verschillen. Ten eerste ‘diabetes type 1’. Dit is de minst voorkomende vorm van diabetes. Deze vorm kan op alle leeftijden voorkomen, maar ontstaat meestal voor het dertigste levensjaar. Bij diabetes type 1 is het suikergehalte in het bloed te hoog. De alvleesklier maakt geen (of te weinig) insuline aan om de suikers af te kunnen breken. Deze functioneert dus niet zoals hij hoort te doen. Dit zorgt voor de verhoogde bloedsuikerspiegel. Dit kan voor ernstige klachten zorgen. Bloedvaten en zenuwen kunnen beschadigen (zelfs met amputaties tot gevolg). Hartaanvallen en beroertes liggen op de loer, en het zicht kan achteruitgaan. Ook ledematen kunnen hun gevoel verliezen door de zenuwbeschadigingen. Als behandeling voor diabetes type 1 kan er insuline worden ingespoten om zo de bloedsuikerspiegel weer goed te reguleren. Mensen met deze vorm van diabetes moeten elke dag bloed afnemen om te testen hoeveel insuline er nodig is in combinatie met hun voeding. Op deze manier neemt men zelf de taak van de alvleesklier over, en injecteren de benodigde insuline.
Dan is er ‘diabetes type 2’. Het overgrote deel van de diabetespatiënten heeft deze vorm van diabetes. Deze is veel voorkomend bij ouderen en staat hierbij ook bekend als ouderdomssuiker. Ook komt deze vorm vaker voor bij mensen met overgewicht en/of een ongezonde leefstijl. Bij diabetes type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan, of ontstaat er een ongevoeligheid voor. De alvleesklier functioneert (steeds) minder goed. Het lichaam raakt resistent (de cellen met name), waardoor er te veel suiker in het bloed aanwezig is. Deze verhoogde bloedsuikerspiegel kan dezelfde ernstige gevolgen hebben als bij diabetes type 1 als deze niet adequaat wordt behandeld. Ook diabetes type 2 patiënten moeten hun benodigde insuline zelf inspuiten om hun bloedsuikerspiegel te reguleren. Echter een gezonde en actievere levensstijl kan ook al veel positiefs in de bloedwaarden teweegbrengen.