Essentiële aminozuren

Essentiële aminozuren zijn de aminozuren welke niet door ons lichaam aan te maken zijn vanuit de overige aminozuren. Deze zijn echter wel ‘essentieel’ voor ons lichaam en van groot belang om de benodigde proteïnen te vormen. Deze essentiële aminozuren dienen wij dan ook via onze voeding (en/of voedingssupplementen) tot ons te nemen. Na inname hiervan, kan ons lichaam deze zelf bewerking en vormen tot de overige nodige aminozuren.Er zijn 22 aminozuren in totaal, waarvan er 9 essentiële zijn, 3 semi-essentiële, en 10 aminozuren zijn niet-essentiële aminozuren. Deze hoeven wij niet extra in te nemen, gezien ons lichaam deze kan opbouwen uit de 9 geconsumeerde essentiële aminozuren in ons systeem. Dit proces gebeurt in de lever.Zoals eerder benoemd, zijn de essentiële aminozuren terug te vinden in voeding. Met name eiwitrijke producten bevatten deze stoffen (zowel dierlijk als plantaardig). Indien een gezond en gevarieerd voedingspatroon wordt aangehouden, zijn deze aminozuren in het dagelijkse dieet voldoende aanwezig. Essentiële aminozuren zijn de volgende: Fenyalaline, Isoleucine, Leucine, Lysine, Methionine, Threonine, Tryptofaan, Valine en Histidine (deze stof is met name essentieel voor zuigelingen/kinderen).Fenyalaline is belangrijk voor stress, depressie en overgewicht en zit onder andere in eieren, vlees, vis, zuivel en noten. Isoleucine is belangrijk voor het spierweefsel en de energie in cellen en komt terug in ei, vlees en zuivelproducten. Leucine herstelt het lichaam (spieren, weefsel en wonden) en kan men in bonen en peulvruchten, zuivel, en vlees consumeren. Lysine verhoogt de concentratie en de opname van calcium en ondersteunt het afweersysteem. Vis, vlees, zuivel, eieren, avocado’s, zaden en noten zijn een goede bron voor deze stof. Methionine houdt onze huid, haren en nagels gezond en ontgift de lever. Bronnen hiervoor zijn noten, zuivel, vis, sojabonen en haver. Threonine houdt onze spijsvertering en hersenprocessen optimaal en kan men consumeren in zuivel, peulvruchten, noten, eieren en vis. Tryptofaan werkt op de weerstand, stressbestendigheid, pijn en slaap. Deze stof kan gevonden worden in eieren, bananen, vlees, noten en peulvruchten. Valine dempt het hongergevoel, werkt op het zenuwstelsel en repareert spierweefsel. Dit zit in voedingsmiddelen zoals paddenstoelen, linzen, pinda’s, vlees en sojabonen. Ten slotte Histidine. Deze stof is van belang voor kinderen in de groei, of mensen met angstklachten. Histidine kan gevonden worden in vlees en gevogelte, eieren en pinda’s.
Reactie plaatsen