FODMaP's

FODMAPS zijn een vorm van koolhydraten welke terug zijn te vinden in de voeding die wij eten. De afkorting is een Engelse term en staat voor: Fermentation of Oligosaccaharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polyols. Het is een dieet dat door diëtisten kan worden voorgeschreven bij mensen die lijden aan het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Het Prikkelbare Darm Syndroom komt vaak voor, en kan zich bij iedereen via verschillende wijzen uiten. Mensen met PDS hebben obstipatie of juist chronische diarree, misselijkheid, een opgezette buik en een algehele overgevoeligheid voor voedsel vanuit de darmen. Door middel van het FODMAP-beperkte dieet kunnen voedselintoleranties of -overgevoeligheden worden opgespoord welke de klachten van PDS kunnen verlichten. FODMAPS zijn koolhydraten die slecht, of helemaal niet worden opgenomen in de dunne darm. Hierdoor komen ze in de dikke darm terecht waar ze fermenteren. Dit komt door de bacteriën in de dikke darm die de FODMAP’s snel (en in grote hoeveelheden) afbreken. Door dit vrijgekomen gas kunnen (hierboven genoemde) symptomen ontstaan. De gevoeligheid voor de FODMAP’s kan met dit dieet worden getest. Niet alle vormen van deze koolhydraten hoeven klachten te geven. Bij het volgen van het FODMAP-beperkte dieet vermijd je met de ‘eliminatiefase’ (tijdens de eerste periode) voeding die FODMAP’s bevatten. Doordat men met het weglaten van de FODMAP’s een 0-punt heeft en (zover mogelijk) klachtenvrij is, kan er tijdens de (hiernavolgende) testperiode goed worden bijgehouden welke producten klachten geven door het om beurten testen van de afzonderlijke FODMAP’s (de producten die deze bevatten). Het is dus van groot belang dat er minimaal 6-8 weken ‘low FODMAP’ wordt gegeten om zo een betrouwbare herintroductiefase/testfase te kunnen voltooien. De producten die worden getest, en wat precies de FODMAP’s zijn, zijn het volgende. Fermentation (fermenteren) staat voor het fermenterende proces in de darmen wat klachten kan geven. De Oligosachariden geven fructanen en galactanen af welke de meeste klachten kunnen veroorzaken. De fructanen zijn terug te vinden in tarweproducten (zoals crackers, ontbijtgranen en brood) en enkele groenten zoals uien en knoflook. Galactanen zitten met name in peulvruchten zoals linzen, bonen en kikkererwten. Disachariden staat voor lactose in melkproducten welke tevens vaak voor klachten zorgt. Lactose is terug te vinden in bijvoorbeeld yoghurt en melk (in harde kazen en boter komt dit in mindere mate voor en zorgt meestal niet voor klachten). De Monosachariden, oftewel fructose (fruitsuiker) kan men vinden in bepaalde fruitsoorten. Onder andere mango’s, appels, perziken zijn hoog in deze FODMAP, maar bananen, ananas, aardbeien kiwi’s bijvoorbeeld zijn hierin een betere keuze. Ten slotte de Polyolen. Hier vallen kunstmatige zoetstoffen onder (in bijvoorbeeld dranken of snoep in de vorm van Sorbitol en Xylitol) en sommige groenten- en fruitsoorten (welke mannitol bevatten) zoals bloemkool, champignons, en watermeloen.
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down