Blog
Over JB
Afslank coaching
Recensies
Plan gratis intake 📅
Blog
Over JB
Afslank coaching
Recensies
Plan gratis intake 📅
In dit artikel
Inhoudsopgave
Artikelen in deze categorie
Cytokines
Omgevingsfactoren
Gezondheidsraad
Voedingscentrum
Mitochondriën
Visceraal vet
Slaapschuld
Homeostase
[...]
Home
Afvallen - Vitaliteit - Gezondheid Databank
Terminologie
Groenten
Groenten
31 mei 2019
Terminologie
Delen
Delen
Delen
Delen
Groenten zijn een (deel van) een eetbare plant. Dit kunnen zowel de wortels, de bladeren en/of de steel zijn. Groenten bevatten zeer veel vitamines, mineralen, vezels en andere goede voedingsstoffen en zijn laag in calorieën. Deze zijn dan ook onmisbaar in ons dagelijkse voedingspatroon. Naast dat ze heel gezond zijn, zijn ze in allerlei smaken, kleuren en structuren te verkrijgen. Ieder soort heeft zijn eigen goede eigenschappen. Het is dan ook van belang om hier dagelijks voldoende van te consumeren om zo alle benodigde voedingsstoffen binnen te kunnen krijgen. Het beschermt ons tegen allerlei ziekten en gezondheidsrisico’s. Het advies vanuit het voedingscentrum is om dagelijks minimaal 250 gram groenten te eten. Meer kan echter altijd en variatie is van belang. Doordat groenten veel voedingsstoffen bevatten en weinig calorieën kan hier relatief veel van worden geconsumeerd. Uiteraard met inachtneming van de energiebalans en dagelijkse calorie inname. Als men gewicht wil verliezen wordt er vaak geadviseerd dagelijks meer groenten te eten. Deze zijn niet alleen heel gezond, maar verzadigen ook goed. Hierdoor wordt het risico op overeten van andere voedingsmiddelen (bijvoorbeeld snoep en chips) beperkt en is er minder sprake van een hongergevoel. Groenten kunnen zowel rauw (in salades en rauwkost), als gekookt, gebakken of gestoomd worden gegeten. Hierdoor is een grote variatie aan smaken en structuren mogelijk. Er is voor eenieder wat wils te bedenken met de variëteit aan soorten. Uiteraard zijn ook de groenten onder te verdelen in verschillende soorten. Er zijn kiemgroenten (zoals alfalfa en taugé), uien (waaronder ook knoflook en prei vallen), kolen (rodekool, witte kool, paksoi, etc.), vruchtgroenten (paprika, tomaten, courgette en aubergine), bladgroenten (raapstelen, spinazie, sla en andijvie), knolgewassen (bieten, koolraap, penen, etc.), stengelgewassen (artisjok, rabarber en asperges) en overige groenten waaronder onder andere paddenstoelen en witlof vallen. Ook peulvruchten, bonen en (zoete) aardappelen vallen onder het kopje ‘overig’. Dit, omdat de voedingswaarde en het gebruik ervan officieel niet onder de definitie ‘groente’ valt.
Reactie plaatsen
cript>src="https://cdn.widgetwhats.com/script.min.js">
Edit article
Dashboard
Settings
Website Design
Article cached on Sun. 6 Oct 12:58
Renew cache