Macronutriënten zijn te zien als de ‘hoofdvoedingsstoffen’ in onze voeding, en leveren calorieën voor onze benodigde energie. De macronutriënten kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdgroepen, namelijk: de koolhydraten, de vetten en de eiwitten. Deze drie dienen dagelijks voldoende te worden gegeten.
Na het verteren van de voeding in het spijsverteringsstelsel, leveren deze geconsumeerde macro’s de uiteindelijke energie/brandstof voor ons lichaam. Macro betekent groot, en deze drie bovengenoemde (hoofd)voedingsgroepen zijn dan ook van belang om onze algehele gezondheid optimaal te houden. Deze zijn dan ook in grote (macro) hoeveelheden voor ons lichaam nodig. De onderlinge verhoudingen van deze drie groepen en hoeveel wij hier dagelijks van consumeren, kunnen per persoon verschillen. Niet alleen leeftijd, geslacht en gewicht zijn van toepassing, maar ook verschillende doelen kunnen om andere verhoudingen vragen. Bij de wens tot afvallen bijvoorbeeld, kunnen er minder koolhydraten worden gegeten (en meer eiwitten en vetten), en bij het opbouwen van spiermassa zou dit andersom kunnen zijn.
Ten eerste de koolhydraten. 1 gram hiervan, levert 4 kcal aan energie voor ons lichaam. Koolhydraten zijn in onze voeding terug te vinden in de vorm van suikers, vezels en zetmeel. De hard benodigde koolhydraten zijn nodig om alle (vitale) processen in ons lichaam van energie en brandstof te voorzien (in de vorm van glucose en suikers), om goed te blijven functioneren. Niet alleen onze spieren en organen hebben hun dagelijkse portie nodig, maar al onze dagelijkse activiteiten vereisen genoeg brandstof (lopen, sporten en werken bijvoorbeeld). Koolhydraten leveren ongeveer 40-70% van onze dagelijkse energie.
Eiwitten leveren ook 4 kcal aan energie per gram. Deze inname dient per dag tussen de 20-35% te zijn. Eiwitten (proteïnen) zijn met name te vinden in dierlijke producten (zuivel en vlees), eieren, vis, peulvruchten en noten. Al onze cellen en weefsels bestaan uit eiwitten. Ook eiwitten zorgen onder andere voor energie, zij reguleren onze hormonen, en zorgen voor het opbouwen en herstellen van spiermassa.
Ten slotte de vetten. Deze leveren 9 kcal aan energie per gram. Dagelijks dient 20-35% van de geconsumeerde voeding uit (gezonde) vetten te bestaan. Deze vetten kun je vinden in vette vis (zoals makreel en zalm), plantaardige oliën, noten en zaden, en avocado’s. De vetten zijn van belang om onze cellen gezond te houden, vitaminen op te nemen (zoals de vitamines A, D, K en E) en als bron van energie.