Blog
Over JB
Afslank coaching
Recensies
Plan gratis intake 📅
Blog
Over JB
Afslank coaching
Recensies
Plan gratis intake 📅
In dit artikel
Inhoudsopgave
Artikelen in deze categorie
Cytokines
Omgevingsfactoren
Gezondheidsraad
Voedingscentrum
Mitochondriën
Visceraal vet
Slaapschuld
Homeostase
[...]
Home
Afvallen - Vitaliteit - Gezondheid Databank
Terminologie
Meervoudig onverzadigde vetzuren
Meervoudig onverzadigde vetzuren
31 mei 2019
Terminologie
Delen
Delen
Delen
Delen
Onder de meervoudig onverzadigde vetzuren vallen de onverzadigde vetten. Dit zijn de gezonde vetten die onder andere het goede (HDL) cholesterol verhogen waardoor risico’s op hart- en vaatziekten, overgewicht en kanker kunnen worden beperkt. Het levert vele vitaminen en mineralen om alle processen in ons lichaam optimaal te houden.Het ‘meervoudig’ in de vorm van onverzadigde vetzuren wil zeggen dat deze uit meerdere atomische bindingen bestaan. Hieronder vallen de vetzuren uit omega 3 en omega 6. Verzadigde vetten zijn enkelvoudig, en bevatten één enkele atomische binding. Ten slotte zijn er nog de enkelvoudig onverzadigde vetzuren (zoals de vetzuren in omega 9).Vetten zijn opgebouwd uit twee elementen, namelijk glycerol en vetzuren. Vetzuren bestaan uit zowel koolstofatomen (C) als waterstofatomen (H). Deze kleine deeltjes kunnen zich aan elkaar vasthechten (binden). Hierbij is het koolstofatoom de grootste schakel waaraan andere stoffen (waterstofatomen) zich kunnen hechten.Bij onverzadigd vet heeft dit koolstofatoom heeft als het ware plekjes over. Koolstofatomen onderling kunnen zich hieraan vasthechten. Bij enkelvoudig onverzadigde vetzuren is er één plek beschikbaar waaraan het andere koolstofatoom zich hecht. Als er meerdere ruimtes zijn waardoor koolstofatomen zich op meerdere plekken kunnen koppelen, spreken we van meervoudig onverzadigde vetzuren. Het verschil tussen enkelvoudig en meervoudig gaat hierbij dus om het aantal ‘open plekjes’ op de (koolstof)atoom waaraan andere (koolstof)atomen zich kunnen binden.Ook kan in de voeding zelf een verschil worden ontdekt. Als een voedingsmiddel enkelvoudig onverzadigd vet (omega 9) bevat, is deze over het algemeen sterker en beter houdbaar. Het product bederft niet snel (door lucht, hitte of oxidatie). Deze producten zijn onder andere olijfolie en noten, maar ook avocado’s. Producten met meervoudig onverzadigd vet (omega 3 en omega 6) zijn over het algemeen minder lang houdbaar. Ze oxideren snel en kunnen niet goed tegen warmte of lang bewaren. Deze producten zijn onder andere (vette) vis, lijnzaadolie, bak- en braadproducten, zaden en noten.
Reactie plaatsen
cript>src="https://cdn.widgetwhats.com/script.min.js">
Edit article
Dashboard
Settings
Website Design
Article cached on Sat. 5 Oct 17:48
Renew cache