Micronutriënten

De micronutriënten vormen de voedingsstoffen (nutriënten) die in kleine hoeveelheden (micro) in onze voeding voorkomen. Over een dag gezien krijgt een gemiddelde volwassene hier ongeveer één gram (of minder) aan binnen. Deze micronutriënten vormen de vitaminen, mineralen en sporenelementen in ons voedsel. Deze zijn van groot belang om onze algehele gezondheid zo optimaal mogelijk te houden. Zij zijn onze bouwstoffen, zorgen voor groei en ontwikkeling, en reguleren alle processen in ons lichaam. Deze benodigde nutriënten maken wij niet zelf aan, en dienen wij hierdoor uit onze voeding te verkrijgen. Dit maakt de micronutriënten essentieel. Ten eerste de vitamines. Hier zijn dertien soorten in onder te verdelen. De vitamines A, D, E en K dienen wij via gezonde vetten in te nemen. Deze zijn namelijk in vet oplosbaar. Om deze vitamines voldoende binnen te krijgen kun je denken aan het consumeren van plantaardige oliën, vette vis (zoals zalm en makreel), avocado’s en zaden en noten. De in wateroplosbare vitamines worden gevormd door de vitamines B en C. Deze zijn in grote hoeveelheden terug te vinden in (het vocht van) groenten en fruit, maar ook in vis en overige eiwitbronnen. In alle gezonde voedingsmiddelen zijn ook kleine hoeveelheden mineralen en sporenelementen te vinden. Bij de mineralen kun je denken aan fosfor, natrium, magnesium, kalium, calcium en chloor. Het verschil hierin met de eerdergenoemde vitamines, is dat mineralen uit de levenloze natuur komen. Wij halen de benodigde mineralen met name uit water, steen, of zelfs uit de grond. Planten en dieren nemen deze via bovenstaande bronnen op, waardoor ze wel (in kleine hoeveelheden) in bepaalde voedingsmiddelen zitten. Ten slotte de sporenelementen. Hier vallen onder andere jodium, koper, zink, seleen en kobalt onder. Naast een gezond en gevarieerd voedingspatroon, kunnen er optioneel nog voedingssupplementen worden genomen om aan de benodigde dagelijkse hoeveelheid micronutriënten te voldoen.
Reactie plaatsen