De afkorting NEAT staat voor: Non-Exercise Activity Thermogenesis. Dit staat voor de mate van energie die er met dagelijkse activiteiten wordt verbrand. Hier valt het sporten dus niet onder. De dagelijkse activiteiten die hier worden bedoeld zijn onder andere het rechtop staan, naar het toilet lopen, het eten koken, de trap op gaan, het kauwen van het eten, praten met de handen, etc. De mate van NEAT is zeer afhankelijk van niet alleen de dagelijkse activiteiten, maar ook variabelen als geslacht, gewicht, en werkzaamheden spelen een rol. Bijvoorbeeld: iemand met een kantoorbaan zal een lagere NEAT hebben, dan een postbode of verpleegster.
Alle bewegingen die wij op een dag doen, kosten energie. Hierbij worden dus de hele dag door calorieƫn verbrand die dienen als brandstof om te kunnen bewegen. Hoe meer bewegingen en activiteiten, hoe meer verbrandde calorieƫn. Deze verbrandde calorieƫn kunnen een gunstig effect hebben op de dagelijkse energiebalans. Als er een wens is tot het verliezen van gewicht is het nodig een negatieve energiebalans te creƫren, dus het minder calorieƫn consumeren dan er worden verbrand. De mate van NEAT kan dus zeer zeker van invloed zijn op het proces van gewichtsverlies (of juist het op het huidige gewicht blijven). Gemiddeld gezien kan 30% van de dagelijkse calorieƫn worden verbrand door de NEAT, tot zelfs wel 50-70% bij zeer actieve personen.
Indien er een wens tot afvallen is, kan er dus aan worden gewerkt om de NEAT te verhogen, om op een dagelijkse basis meer calorieƫn te verbranden. De fiets zou bijvoorbeeld de auto kunnen vervangen, een kleine wandeling om boodschappen te doen, en de trap op in plaats van met de lift.
Uiteraard zit er ook een andere kant aan NEAT. Als iemand een hoge NEAT heeft, zoals bijvoorbeeld een bouwvakker die zwaar lichamelijk werk verricht, zal er een behoefte ontstaan naar meer voeding. Dit, omdat er meer energie nodig is voor de vele/zware lichamelijke activiteiten. Dit vraagt hierbij om meer calorieƫn. Om het huidige gewicht te behouden, dient er dan ook op dagelijkse basis meer te worden geconsumeerd.