Omega 9

Omega 9 is net als omega 3 en omega 6 een onverzadigd vetzuur. Echter hebben de omega 3 en 6 meer gemeen, en bestaan er verschillen met de omega 9 vetzuren. Het eerste verschil is dat omega 9 vetzuren enkelvoudig zijn, in tegenstelling tot omega 3 en omega 6 welke meervoudig zijn. Dit wil zeggen dat deze omega 9 vetzuren Ć©Ć©n enkele atomische binding bevatten. Tevens is omega 9 geen essentieel vetzuur (in tegenstelling tot omega 3 en 6). Dit wil zeggen dat ons lichaam deze zelf aan kan maken, en het niet benodigd is om deze uit de voeding te halen. Wel kan het vetzuur door voeding (extra) worden aangevuld. Omega 9 wordt vanuit oliezuur (oleĆÆne) door ons lichaam gemaakt. Dit oliezuur kun je ook terugvinden in voeding. Onder andere avocadoā€™s, olijf- en rijstolie, en noten zijn een goede bron van oliezuur. Ook omega 9 draagt veel positieve gezondheidsvoordelen (in combinatie met omega 3 en 6). Het werkt cholesterolverlagend, waardoor het risico hart- en vaatziekten en overgewicht kunnen worden beperkt.
Reactie plaatsen